Публикация

Екипът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Софиямед“: Ваксинирайте се!

Екипът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Софиямед“: Ваксинирайте се!

„Към момента капацитетът на Отделението за лечение на COVID-19 пациенти в УМБАЛ „Софиямед“ е запълнен. Разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за София, съгласно разписаните стъпки в Националния план за справяне с пандемията за разкриване на нови легла в лечебните заведения при по-високо ниво на заболеваемост в столицата“.


Това коментира екипът на Отделение COVID-19 в УМБАЛ „Софиямед“.


Медиците уточняват, че

 

приемът на пациенти в отделението през последните дни се е увеличил

 

като прави впечатление и малко по-различната клинична картина, с които постъпват болните в сравнение с предишните вълни:

 

  • висока температура, която се поддържа продължително време;
  • неинтензивна кашлица;
  • сънливост;
  • забавен мисловен процес;
  • много рядко се оплакват от липса на обоняние или хрема.

„Възрастта на лекуващите се в отделението е средна, но през тази вълна прави впечатление, че са

 

засегнати повече, поне до този момент, предимно по-млади хора

 

- между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и при нас се приемат с по-тежка клинична картина от предишните 3 вълни. Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията“, коментира д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни заболявания, част от екипа на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Софиямед“.


Обикновено състоянието на тези от пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията са с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет,

 

част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на COVID-19


„Екипът ни се чувства спокоен, уверени сме във възможностите, които можем да предложим за лечение на пациентите, тъй като вече имаме голям опит в него. Работим според утвърдените протоколи, но прилагаме и персонализиран подход по отношение на всеки пациент“, коментира д-р Ценка Георгиева, началник на COVID-19 структурата в УМБАЛ „Софиямед“.


Инфекционистите споделят, че в Отделението до този етап са се лекували предимно пациенти, които не са ваксинирани и апелират преди пика на 4-ата вълна: „Ваксинирайте се!“

Коментари