Публикация

Проф. Кожухарова: Мерките са в етап на обсъждане, не става дума за затваряне

Проф. Кожухарова: Мерките са в етап на обсъждане, не става дума за затваряне

Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх. Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи.


Това заяви вирусологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.


По думите ѝ създаването на COVID зоните към болниците и ДКЦ-тата ще даде възможност на хората, които имат нужда да бъдат наблюдавани от лекар, да получат адекватна медицинска грижа.

 

Вижте в кои ДКЦ-та са разкрити COVID зони


„Инфекцията е започнала да засяга по-младите възрастови групи, но основният ни проблем са тежките и много тежки форми в България.

 

Мерките целят ограничение на циркулацията на вируса, намаляването на контактите има значение

 

най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш. Не мога да разбера защо миналата година, по това време, когато всички хора чакаха да се появи ваксина, за да живеем по-свободно, сега, когато я имаме тази ваксина, ние казваме „Не, не я искаме“. Не мисля, че има дискриминация при ваксинирането, това е въпрос на доброволно решение. Не става дума за задължително ваксиниране, не става дума за затваряне“, подчерта експертът.


Според нея се увеличава броят на ваксинираните с първа доза през последните дни.

 

„В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50% да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират“, добави проф. Кожухарова.


Тя коментира и

 

евентуалните мерки, които могат да засегнат присъственото обучение при учениците


Вирусологът точни, че това зависи от родителите, тъй като децата основно се заразяват в домашно огнище, при контактите си с възрастни.


„Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище“, каза още проф. Мира Кожухарова.


Тя не изключи възможността, при повишаване на случаите, да бъдат ограничени посещенията и в детските градини, препоръча българите да ограничат пътуванията.

 

Коментари