Публикация

Наш лекар изобрети приставка за по-добра диагностика на рака на гърдата

Наш лекар изобрети приставка за по-добра диагностика на рака на гърдата

Доктор Йордан Спирдонов изобрети приставка за подобряване точността при диагностика и определяне на стадия при рак на млечните жлези. Откривателят на изобретението е специалист образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ”, гр. София.

 

Досега прецизността при диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартна компютърна томография по гръб. Гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото - по корем – с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената. 

 

„Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да спаси много човешки животи”, коментира д-р Спирдонов. „Така достигнах до идеята за необходимост от друга позиция на тялото по време на компютърна томография. Вярвам, че чрез новата приставка работата на мен и колегите ми ще бъде улеснена и ще премине на по-високо ниво“, допълни специалистът.

 

Д-р Спирдонов дари 12 комплекта от приставките на държавните Комплексни Онкологични Центрове от цялата страна, за да могат повече пациенти да се възползват от по-прецизната диагностика при стадирането на рака на млечната жлеза. /и по-ранното откриване на заболяването./ Един комплект включва два модела с височина 14 и 22 см, в зависимост от размера на млечните жлези.

 

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените

 

С всеки изминал ден случаите се увеличават както в България, така и по света. Според данни на Световната здравна организация, ракът на гърдата вече измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света, като за 2020 г. са диагностицирани приблизително 2,3 милиона нови случая. Ранно открито, в 98% от случаите, заболяването е лечимо.

 

Д-р Йордан Спирдонов, д.м., завършва Медицински университет Плевен през 1995 г. Защитава докторска дисертация на тема "Ролята на ехографията при заболявания на големите слюнчени жлези и образования в ЛЧО" през февруари 2005 г. сам, без научен ръководител, което е прецедент в медицинските среди. Участва в много семинари и курсове по медицина у нас и в чужбина и има множество публикации. Спирдонов е съавтор на "Атлас по ултразвукова диагностика", предназначен за специалисти, и автор на образната част на учебник за общопрактикуващи лекари. Заедно с д-р Иво Гергов от УСБАЛ по онкология София водят курса по образна диагностика на млечните жлези на лекари с придобита специалност „Образна диагностика”. Сега усилията му са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни методи, включително и ядрено-магнитен резонанс.

Коментари

Поздравления за колегата.  Гравитацията води до деформация на млечните жлези, както е отпелязано от автора и за това аз работя и при ехография при изправено - полу приведено на пред тяло. Горещо го препоръчвам като един от подходите при обследване.


yakimov1959@abv.bg

Получихме приставките в КОЦ ВРАЦА  благодариме и ше ги прилагаме

Браво!