Публикация

МЗ: Наличните ваксини са ефективни срещу вариантите на коронавируса

МЗ: Наличните ваксини са ефективни срещу вариантите на коронавируса

Актуални проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на коронавируса.


Tова посочват от Министерството на здравеопазването на страницата си във Фейсбук, като отговарят на въпроса какво влияние имат новите варианти на SARS-CoV-2 върху ефикасността на ваксините срещу COVID-19.


При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19,

 

имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор

 

Целта е да се сведе до минимум вероятността да не бъде реализиран имунен отговор. По този начин ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (по-голяма заразност, по-тежко протичане и т.н.). Освен това навременното прилагане на втора доза от ваксините с двудозов прием значително намалява вероятността да не бъде предизвикан имунен отговор, изтъкват от ведомството.


През последните седмици Делта вариантът (B. 1. 617. 2) на SARS-CoV-2 стана доминиращ в Европа

 

измествайки досега известните варианти на вируса. Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, включително хоспитализация.


МЗ посочва, че при незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява – около 35% за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.


Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект, отбелязват още от министерството.


„Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно“, посочват учените от института „Роберт Кох“ в Германия, цитирани от здравното министерство.

Коментари