Публикация

Проф. Червенякова: Трудно е, не достигат кадрите в здравната система

Проф. Червенякова: Трудно е, не достигат кадрите в здравната система

Намираме се в трудна ситуация, защото коровирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да бъдат убедени, че на определени места трябва да се спазват мерки. Всичко това води до увеличен приток на болни в лечебните заведения.


Това каза проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести, пред БНТ.


„Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото има хора (бел. ред. болни хора) и наистина не достигат кадрите в здравната система“, подчерта проф. Червенякова.


По думите ѝ

 

опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза

 

В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние, каза проф. Червенякова.

 

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса

 

Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът поясни, че умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми.


„При други пациенти се засягат долните дихателни пътища (пневмонии). При децата могат да се наблюдават гастроинтестинални симптоми – диария, повръщане“, подчерта специалистът.


Инфекциозна болница приема деца с COVID-19 още от първия ден на пандемията


„Към момента има две деца. Разполагаме с достатъчно легла за такива пациенти. Едното дете е на около година, другото - малко по-голямо, състоянието им не е критично. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкова често и при тях клиничните симптоми бързо се овладяват“, каза проф. д-р Червенякова.


Според нея се спекулира с науката и практиката.

 

Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко

 

Проф. Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

 

Експертният съвет по инфекциозни болести с препоръки за приложението на remdesivir при COVID-19


„Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден“, подчерта лекарят.


Проф. Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.

Коментари

Проф.Червенякова,
Поздравления за професионалната оценка , откровения и препоръки за приложение  на  Ремдесевир.   Патогенезата  при Covid-19 излиза извън класическите познания  по медицина . Да си дипломиран лекар по медицина не би следвало да означава  автоматично правото  да лекуваш болни с К-19.  Едва ли всички  лекари на първа линия имат физическите сили и време да четат  ежедневно  по 4- часа  научни  публикации по темата ,   за  да са в крак със световните знания и практики. Полезна инициитива е да се изпращат в необходимата достатъчност и навременност  препоръки при  лечение на болни К-19  .Всеки  лекар на първа линия би следвало  да се подписва ,че се е запознал и са задължителни.                                   
Ако болните   с  К-10 се лекуват правилно  няма да има   толкова висока смъртност-.Не бива  да се примиряваме да сме  първи  в Европа и на 8-мо място по смъртност в света!                                              
Държавата и МЗ отпуснаха т.г.  за борба с Ковид-19  около 160 милиона лева. 
Заслужава да се замислим и  запитаме отговорните институции   и   поискаме  отговор дали ,всичко  се прави или  вече е направено  от   известното  в медицината през последните 50 и повече години ? Защо  да не  се въведат  в практиката   ако   би могло   да  намали   смъртността  при болните с COVID-19 ?                                                                                                                Не са използвани всички  възможности ..Вероятно   в МЗ нямаше  преди повече от 1 година инструментариум за  правене на иновативна медицина , а вероятно  може да не имало  и  желание за това ?    Има все още  надежда за промяна в битката срещу смъртността при болните с CОVID-19. Все още у нас има  иновативно милещи специалисти .

Проф.Червенякова  преди  около 1 година заедно с още двама хабилитирани специалисти  дадоха  позитивни рецензии по предложениетно ни  за приложение на някои екстракорпорални интензивни апаратурни съвременни методи за  извеждане извън   организма  факторите,които убиват тежко  болните с К-19 ! Вярно е  ,че у нас няма създадена нито една ведицинска структуряа за правене на иновативна медицина , в частност за Т-клетъчна имунотерапия  на рака .За такава  десетилетеия предлагаме. Усилията ни в тази посока в продължение на 30 години се окаказаха недостътачни .Можеше  ако имаше тази  иновативна структура  да се включи сега   в битката  за живот на  болните  с  Ковид-19 !            

Не  е късно   да се  подкрепи петицията  : 

Настояваме за повече шанс за живот на няколко десетки хиляди онкоболни с разкриване на Национален/или Балкански/ специализиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване.

Желая успех ! Поздрави Доц.д-р В.Манев