Публикация

Добрият ортопед може да помогне за пълно възстановяване на подвижността

Добрият ортопед може да помогне за пълно възстановяване на подвижността

Клиниката по ортопедия и травматология към МБАЛ “Доверие” може да се похвали със специалисти, отдадени на професията и пациентите си.

 

Кои са мотивите, накарали ги да изберат тази специалност, как помагат на пациентите си, кои са най-модерните подходи при лечението на травми и проблеми с опорно-двигателния апарат - разговаряме с д-р Джейм, д-р Фудулски и д-р Антонов, част от екипа на отделението по ортопедия и травматология към МБАЛ “Доверие”.

 

Какво човек се превръща в пациент на клиниката по ортопедия и травматология ?

 

При нас идват най-често пациенти, които страдат от дегенеративни проблеми, т.е които имат отдавна симптоми и след множество прегледи се озовават при нас. Избират ни заради добрия екип и модерната база.

 

Други идват при нас на невръстна възраст, още като бебета като част от програма за профилактиката на дисплазия на тазобедрените стави. Този вид профилактичен преглед на бебетата при ортопед е част от календара на всички педиатри и ние работим добре в синхрон с личните лекари в “Доверие”.

 

Третата група пациенти са пострадалите при различни ситуации - по време на работа, по време на спорт, през зимата - заради подхлъзване. Особено спортните травми много се увеличиха през последните 10 години, което пък може би е знак, че повече хора спортуват.

 

Кои са новостите във вашата специалност? Как се променя лечението на пациентите?

 

С развитието на технологиите успяваме да правим много по-щадящи и прецизни операции. Протезирането на стави (т.е поставянето на изкуствена тазобедрена става) се прави с много малки разрези и с много кратък период на възстановяване на пациента.

 

Предимствата на новият метод вече са доста широко известни. Става дума за намалена кръвозагуба, за по-малка травма на тъканите по време на самата операция и респективно за много по-бързо възстановяване. Естетически също е предпочитан този метод, защото разрезът е малък и не се забелязва под дрехите.

 

Още на следващия ден след операцията пациентът е на крака, а след още два дни може изцяло сам да се обслужва. Това прави тази операция лесно решение за възрастни хора, пострадали при падане.

Не се замисляме често, но такъв тип операции щадят и медицинския персонал, защото пациентите не са зависими в продължение на дълги дни от грижи.

 

Друга област от ортопедията, в която бележим успехи, е хирургия на ръка. При нея особеното е, че може да се стигне до 100% възстановяване на подвижността. Фокус са ни последиците от травми на горен крайник, срязани сухожилия, срязани нерви.

 

Работим също с дегенеративни изменения, които касаят отново дегенерация на сухожилния и ставния апарат, повреди на сухожилия, щракащ  пръст, карпален канал, притискане на нерви в областта на ръката, повреди на китката в резултат на счупвания или износвания в резултат на вибрационни или други силови натоварвания на ръката, присъщи на производствената дейност и спорта. Най-вече спорта в последните 10 години.

 

И останалото са вече по-травматологично насочената патология, която касае счупвания на малките кости на ръката, счупвания в областта на китката.

 

Понякога, ако те не бъдат лекувани, са с много инвалидизиращо въздействие, върху работоспособността на пациентите.

 

Д-р Антонов, споменахте профилактика на луксацията при децата. За какво трябва да гледат родителите, за какво да внимават?

 

По нашите протоколи е задължително личните лекари да ги насочват към ортопед, за профилактично изследване, ехографско и клинично, на тазобедрените ставички.

 

Това трябва да стане в рамките на първите няколко месеца, до петия месец на бебенцата. Обикновено на родителите им прави впечатление, ако има асиметрия на гънките на крачетата и на дупето, разлика в дължината на крайниците, движението на крачетата.

 

Как се отрази кризата с КОВИД на вашите пациенти, на работата във вашето отделение?

 

Организираме нещата така, че да няма пресичане на потоци с инфекциозно болни с наши пациенти. Извършват се ежедневни дезинфекционни дейности и почистване на отделението. Правят се тестове за инфекция на почти всички, които постъпват в отделението.

 

По-сериозна става ситуацията, когато се отменят плановите операции, защото така удължаваме страданията на хората с неглижирани във времето проблеми, но правим всичко възможно да се справим.

 

 

 

Коментари