Публикация

Д-р Димитър Петров: В момента се прилагат възможно най-леките мерки

Д-р Димитър Петров: В момента се прилагат възможно най-леките мерки

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира, че най-вероятно в текстовете на заповедта за новите мерки трябва да се внесат уточнения. Обясни, че всяко отделно събитие на фестивалите може да се провежда, ако се спазват мерките за отстояние и брой присъстващи. Пред БНТ той подчерта, че ако на едно място са само ваксинирани хора - то за тях мерките отпадат.


„Искам да поясня - никой никого не желае да ваксинира. В момента така или иначе има ограничение в капацитета за заведенията. Няма ограничения в капацитета в процента, просто има задължително отстояние между маси и столове“, каза д-р Петров.


По думите му

 

практически нищо няма да се промени за заведенията, които работят до 23:00 часа

 

Новите мерки засягат главно нощните клубове.


„Този въпрос отдавна се поставя - дали вирусът се държи по един начин преди 23:00 часа и след 23:00 часа. Не, не се държи, но

 

хората се държат по различен начин след 23:00 часа

 

Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение“, уточни зам.-министърът.


Той заяви, че в момента възприемаме възможно най-леките мерки. Основните цели са две - да не се претоварят болниците и да бъде предпазена най-уязвимата част от обществото.

В момента ниското ниво на ваксинация при нас се отразява като висока смъртност. Ние нямаме чак такова ниво на заболеваемост, но имаме доста по-висока смъртност от тази в Западна Европа, каза д-р Петров.


Кампаниите ще продължат, но изборът за имунизиране е личен

 

Според него настроенията против ваксинирането са големи и не могат да се преодолеят лесно.


Той обясни още, че ограниченията на открито са създадени за местата, където се събират тълпи: конгреси и големи фестивали, на които идват хора от цялата страна.


„Ако трябва, ще прецизираме текста, никой текст не е съвършен. В самата заповед има, че ресорните министерства по отношение на техните структури, ще имат право да издават указания съгласно с министерството“, уточни зам.-министърът на здравеопазването.

 

Коментари