Публикация

Д-р Димитър Николаков: Няма нужда от Ремдесивир, ако са минали повече от 5 – 6 дни от заразяването със SARS CоV-2

Д-р Димитър Николаков: Няма нужда от Ремдесивир, ако са минали повече от 5 – 6 дни от заразяването със SARS CоV-2

Не разбирам тревогите на колеги, които се опасяват от недостига на Ремдесивир в болниците в страната, каза пред CredoWeb опитният реаниматор д-р Димитър Николаков от УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Вече е напълно доказано, че този медикамент има въздействие върху репликацията на вируса SARS CоV-2 в първите дни на заразяването, но не и при разгърната инфекция.

 

„Радвам се, че това се потвърди публично и от проф. Червенякова, въпреки че сме закъснели с препоръката да не прилагаме Ремдесивир в късната фаза на заболяването“, заяви д-р Николаков.

 

Пациентите идват в болниците обикновено след седмия ден от началото на симптомите, когато противовирусните препарати са практически безпредметни.

 

Това важи с пълна сила за пациентите в реанимациите, които са в пулмоналната фаза  на болестта с картината на дихателна недостатъчност и засягане на други орани и системи.

 

Проблемът според д-р Николаков е, че няма изградена система за ранно приложениеПриложение на ремдесивир при коронавирус на Ремдесивир, което трябва да става в доболничната помощ, напр. в разкритите COVID-сектори в ДКЦ. Напротив, след установяване на позитивен тест, пациентът попада под карантина и не може да отиде никъде – за лабораторни или образни изследвания и за преценка на състоянието му. А точно в първите дни от заболяването трябва да се прецени според рисковия профил на пациента дали има полза от Ремдесивир и ако е така, да има възможност той да идва всеки ден в поликлиниката, където под медицинско наблюдение да му се поставя венозно това лекарство. Тогава ще има смисъл от такова лечение.

 

В момента единствената реална възможност на ограничаване на инфекцията е ваксинирането, категоричен е д-р Николаков.

 

Но много дълго време беше пропуснато, за да се убеди обществото в ползата от ваксините и дори станахме свидетели на силно противоречиви послания, включително и от колеги. А е много тежко и жалко да контактуваш с пациенти в терминално състояние в следствие на COVID, които питат възможно ли е да се ваксинират...

 

Коментари