Публикация

Д-р Колев: Масовото даване на антибиотици в пандемията влошава инфекциите на простата и бъбреци

Д-р Колев: Масовото даване на антибиотици в пандемията влошава инфекциите на простата и бъбреци

Интервю с водещия уролог от Медицински комплекс "Доверие" д-р Михаил Колев:

 

Д-р Колев, предизвиква ли COVID-19 някакви урологични проблеми при самото боледуване и като пост-ковид синдром?

 

Чисто медицински COVID-19 няма чак толкова голямо влияние върху здравето на пациентите от урологична гледна точка. Но това е общ синдром, който обхваща целия човешки организъм и причинява не само белодробни и кардиологични проблеми. Като цяло урологичните инфекции се обострят малко, но това не е типично на 100 процента. Вирусът не е засилил бъбречно-каменната болест или рака на простатната жлеза.

 

COVID-19 повлия по друг начин на урологията – чрез спирането на плановите лечения. Имаше и пациенти, които не бяха потърсили дълго време грижа и заболяването им се беше усложнило. Все по-малко хора ходят на лекар за ранна диагностика на рака на простатната жлеза. Поради ограничителните мерки и страха от заразяване се отлагат много профилактични прегледи.

 

Пациентът не може да се ориентира според симптомите, кое е важно за него и кое не. Той просто отлага и чака да мине ковид вълната, за да дойде на урологичен преглед. След втората ковид вълна при нас започнаха да идват много тежки случаи с онкологични заболявания, с инфекции в уринарния тракт, което наложи промяна на нашия начин на работа в болницата. Ние имаме определен контингент от пациенти. Когато се промени рязко контингентът, трябва да се промени и лечебният план. Имаше един буферен период, в който заради забраната за планови операции, броят на пациентите намаля изключително много. След премахване на ограниченията се получи бум на прегледи, на който ние трудно отговорихме, защото броят на лекарите е такъв, какъвто е бил винаги. Онкологичните заболявания без значение дали има или няма пандемия, те си вървят. И когато имаме един дълъг период, в който хората не са търсили лекарска помощ, след това тези заболявания са в съвсем различен стадий.

 

Това означава ли, че има повече диагностицирани случаи с напреднал рак на простата?

 

Субективно е да се твърди такова нещо, защото нямам никакви доказателства за това. Но след спада на ковид през лятото имахме много пациенти, които записахме в графика за лечение. Можем да правим по една, максимум по две големи неонкологични операции на ден в нашата клиника и множество малки. За да направим 30 големи операции трябва да има 30 работни дни. Когато ние за 30 дни не сме провеждали такива операции заради забрана, работата се натрупва.

 

Ваши колеги алармират, че са забелязали появата на бъбречни проблеми след прекаран ковид. Вие имате ли такива наблюдения?

 

По-скоро се наблюдава засилване на хроничните проблеми – хронични простатити, пиелонефрити, цистити. Не мога обаче да кажа, че това е свързано директно с ковида или е изменение поради липсата на навременни медицински грижи за този период.

 

Високият прием на лекарства срещу COVID-19 отразява ли се на функцията на бъбреците?

 

Има влияние, но не толкова на функцията на бъбреците, колкото във връзка с поголовното даване на антибиотици за лечение на ковид. Това води до промяна в инфекциозния статус на цяла България, а и на целия свят. Липсват достатъчно  доказателства за категорична нужда от антибиотици. В момента ковид болниците започват инициална терапия с макролиден антибиотик, което малко или много създава резистентност. Това пречи на използването им при доказани урологични бактериални инфекции и може значително да затрудни лечението.

 

Това означава ли, че преди предписването на антибиотик урологът трябва да се информира, с какво е лекуван пациентът от ковид?

 

Урологът трябва да докаже наличност на инфекция и да проведе антибактериално изследване за антибиотична чувствителност на причинителя. Всеки един микробен причинител, доказан като вид и доказан като чувствителност към антибиотици, дава най-добрата терапия.

 

Ако има планирана операция, а пациентът е прекарал ковид, колко време трябва да се изчака, за да може да се направи?

 

Разглеждаме всеки един пациент индивидуално. Всеки един човек, който е лекуван в ковид отделение, подлежи на 14-дневен карантинен период. Евентуално след изтичане на този срок  може да се проведе всяко планово лечение. Има обаче и други съображения - ако самият пациент е в тежко общо състояние, операцията се отлага, докато той се възстанови. Става въпрос за неговите показатели, а не за субективно усещане. 

 

В момента е важно да се обясни на обществото по правилен начин, защо е добре да се ваксинира, а не да му се казва, че „трябва“ да се ваксинира. Необходимо е да има медицински обяснения, защо е добре човек да вземе информирано решение, а не да бъде задължаван с „трябва“.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари