Публикация

Световноизвестен неврорентгенолог пристига у нас, ще оперира пациенти с мозъчни аневризми

Световноизвестен неврорентгенолог пристига у нас, ще оперира пациенти с мозъчни аневризми

Световноизвестният неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес ще оперира двама български пациенти на 9 септември (четвъртък), съвместно с началника на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. Станимир Сираков.

 

Проф. Хенкес е в топ 3 на неврорентгенолозите в Европа

 

Той идва в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която го номинира за Доктор хонорис кауза на Медицински университет - София заради приноса му в обучението и подкрепата на български специалисти. Ден след съвместните операции, на официална церемония в МУ, германският професор ще бъде удостоен с престижното отличие. Световноизвестният неврорентгенолог ще вземе участие и в Balkan Endovascular Course, който се организира от проф. Иво Петров и Българското кардиологично дружество.


Пациентите, които ще бъдат третирани от проф. Хенкес и доц. Сираков - единственият сертифициран неврорентгенолог в България, са с изключително сложни аневризми в мозъка.


Първият пациент е на 38 г. и е диагностициран с много сложна и комплексна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е поставена след като младият мъж получава припадък и е насочен към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за много рискова операция (над 20-30% вероятност да почине) и го съветват да потърси помощ в чужбина, при по-опитен специалист.


„Случи се така, че по-опитният специалист идва при нас, нямаше как да не се възползваме от този случай и да дадем шанс за живот на един млад човек“, обяснява доц. Станимир Сираков. Въпреки опасността, която крие интервенцията, операцията е неизбежна, тъй като аневризмата е от тези, при които има много голям риск от изкървяване. Ако това се случи, мъжът или ще загине на място, или ще остане тежък инвалид.


„Това е единственият шанс за този човек, молим се интервенцията да мине успешно, а също така до тогава да няма инцидент“, допълва доц. Сираков.


Вторият пациент е жена, на 62 г. с много комплексна аневризма, която екипът на доц. Сираков успява да третира в остър период.

 

„Технически тя представлява голямо предизвикателство. Затова искаме да го направим заедно с проф. Хенкес и да почерпим от неговия опит“, признава българският специалист. Всъщност жената е с две огледални аневризми, едната от които е изкървяла преди 8-9 месеца. Това наложило животоспасяваща операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която преминала успешно. Междувременно обаче другото образувание също започнало да расте и да предизвиква тежка неврологична симптоматика. Въпреки че според близките операцията е подобрила значително състоянието на пациентката, тя все още е далеч от излекуване. Жената ще бъде окончателно здрава след като съвместният екип от проф. Хенкес и доц. Сираков изолира и втората аневризма. Ако не се предприеме нещо, травмата и страданието на мозъка ще се задълбочат, което ще доведе до тежки последици за пациентката. Затова лекарите искат дефинитивно да решат проблема.


Кой е проф. Ханс Хенкес


Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е медицински директор на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е специализирана в диагностиката и лечението на мозъчно-съдови заболявания и приема пациенти от цял свят. Над 1200 интервенции на изключително сложни мозъчни аневризми се правят там годишно (за сравнение техният брой в България е под 300). Проф. Хенкес е един от водещите трима специалисти по интервенционална неврорентгенология в света, с над 500 публикации в научни списания. Заедно с проф. Монайе и проф. Шапо, той е един от тримата титулувани и най-големи имена в тази област. Той вече веднъж гостува в България през август 2019 г., когато, отново съвместно с доц. Станимир Сираков, третира двама български пациенти. Проф. Монайе също е бил гост на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и заедно с доц. Сираков оперира две български деца с много сложни артериовенозни малформации.


За доц. Станимир Сираков


Доц. Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският лекар е един от общо 36 специалисти от цял свят, които са удостоени с този документ.

 

доц. Станимир Сираков
доц. Станимир Сираков


Какво представлява мозъчната аневризма?


Мозъчната аневризма представлява балоноподобно разширение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана, когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство около мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и смърт. Мозъчните аневризми могат да възникнат при хора от всички възрасти, но най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При жените рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че ако не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди. В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през 2019 година. От началото на 2021 година досега са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.

 

Коментари