Публикация

Как да подготвим детето си за настъпващите предизвикателства на детската градина, четвъртата вълна на Ковид-19 и на сезонните инфекции – съвети от д-р Ива Иванова – педиатър във ВИТА

Как да подготвим детето си за настъпващите предизвикателства на детската градина, четвъртата вълна на Ковид-19 и на сезонните инфекции – съвети от д-р Ива Иванова – педиатър във ВИТА

1. Д-р Иванова, наближава времето за детска ясла и градина. Как да подготвим предварително децата за това изпитание?
Най-голямото изпитание, което преодоляват децата, тръгвайки на ясла или градина, е зачестяването на боледуванията – предимно от инфекции на горните дихателни пътища.
Не по-маловажен е и големият шок, който те преживяват при откъсване от семейната среда и попадането на място, коренно различно от това, което винаги са обитавали.
Да, боледуванията зачестяват – и нормално е всеки родител да се стреми да предотврати това. Но имунната система на малките деца е все още непълноценно развита и колкото и да ги наливаме с милионите имуностимуланти, съществуващи на пазара, това няма да промени физиологичния ход на съзряването й.
По нашите сили обаче е да създадем у детето още в ранна детска възраст добри хигиенни навици и желание за здравословен начин на живот. От изключително голямо значение са:
* закаляването, което започва още от кърмаческа възраст – много преди да пуснем детето на градина;
* богатото и пълноценно меню с всички важни за растежа и развитието нутриенти;
* избягването на т.н. „джънк фууд“;
* пребиваването на открито, физическата активност;
* избягване на заседяването пред електронни устройства.
По отношение на другия голям проблем – да, всички деца минават през период на нежелание да ходят на градина, уговорки сутрин, плач – при някои се минава плавно, при други се стига до истерия и тотално нежелание за посещение на градината.
Може би, ако започнем с подготовката по-отрано, като например си играем на детска градина или на достъпен език обясняваме постоянно какво предстои, защо се налага и че мама не изоставя детето и всеки следобед ще си го прибира у дома, така детето вече ще е подготвено. Но този период на аклиматизация е различен за всяко дете, а за майката - доста сърцераздирателен.
И тогава, след като и майката и детенцето страдат, възниква въпросът защо въобще да го причиняваме ...
2. Какви са аргументите за и против детската градина?
Дали едно дете ще бъде изпратено на ясла/градина се определя вътре в семейството. Но от здравословна и псохо-емоционална гледна точна можем да посочим някои позитиви и негативи при посещението на градина.
За най-голям минус се определя зачестяването на боледуванията при детето, които освен сериозен здравословен проблем, са финансова и организационна тежест. Но пък колкото повече патогени срещне имунната му система и успешно пребори, толкова по-напрегната и подготвена стои, тоест така се калява имунитетът.
Друг минус е тежкият и протяжен аклиматизационен период при някои дечица. Но веднъж преодолян, децата дори чакат с нетърпение срещите с приятелчета и не им се тръгва от градината.
Много бързо се създават различни социални, комуникативни, организационни умения. В един момент общуването с мама е недостатъчно и на детето му е нужен контакт с други дечица на неговата възраст. Прави впечатление, че децата много по-бързо проговарят и много по-лесно създават социални умения, когато тръгнат на ясла или градина.
3. Защо здрави деца започват да боледуват след постъпване в детската градина?
Това е напълно нормално явление, колкото и неприятно да е за семейството идеално здравото им дете, което дори елементарни капки за нос не е ползвало, изведнъж се завърта от болест в болест. Представете си един крехък организъм, с все още ненапълно разгърната имунна защита, не срещал се с патогени, изведнъж, и то в повечето случаи насила, бива изведен от комфорта на семейната среда и поставен сред първоначално непознати, в непозната среда, гъмжаща от всякаква форма и подобие на патогени, защото макар и здрав, всеки човек има характерна микрофлора, която за едни е патогенна, за други - не.
Е, няма как веднъж на две седмици този организъм да не реагира къде с по-леко, къде с по-настъпателно боледуване. За това допринася и струпването на много деца в затворени пространства. От една страна имаме струпване на разнообразие от бацили, от друга стресът от посещението на тази нова среда, който допълнително срива имунните сили. И тук вече огромно значение има закаляването и физическата активност, вече споменати – защото едно е да боледуваш всеки път с усложнения, и съвсем друго е да изкараш болестите на крак.
Така че, не честото боледуване е проблемът, а дали това боледуване е тежко – тогава вече препоръчваме детето да бъде спряно от градина за по-дълъг период от време, или поне докато траят епидемични взривове.
4. Как да предпазим малките деца от сополите, температурата и кашлицата?
Сигурно ще получи световно признание човекът, който каже как. Най-лесно ми е да кажа – ами като не ги излагате на инфекциозният агент. Да, ама докога така? Не се е намерил засега вълшебният имуностимулант, сироп, хапче, прахче, което да задейства категорично и незабавно. Ами няма как.
Но можем да направим така, или поне да се опитаме, защото този процес трае дълго и изисква усилия, че организмът дори да развие подобна симптоматика, поне да мине по-неусетно и безболезнено през болестния процес – тук влизат, за пореден път споменаваме: здравословни хранителни навици, закаляване, спорт, адекватна физическа активност, помагаме си с растителни, хомеопатични, шуслерови имуностимуланти, но имаме предвид, че те не са чудодейни.
Чудото е, когато пред очите ни тази дву-трикилограмова мишчица се развие не само на ръст и тегло, не само маниерно и манталитетно, а и изгради една стабилна имунна система, която е основа и за здрав и пълноценен живот като възрастен. И това е в нашите ръце и в нашия личен пример. Разбира се има фактори, които са независими от нашите усилия – генетика, фамилна предразположеност, имунни дефицити.
5. Новата епидемия от Ковид-19 как променя нещата, ако детето ходи на градина? Какви допълнителни мерки препоръчвате за родителите и учителите?
Всяка година, особено в есенно - зимния сезон, се случват епидемични взривове на едно или друго респираторно заболяване. А пък пролетно - есенния – на стомашно-чревни такива. При тях, макар не толкова стриктно съблюдавани, са важали същите противоепидемични принципи – добра дезинфекция на ръце и повърхности, изолиране на болния човек, носене на маски, когато има такава, поставяне на ваксина.
Човекът е социално животно, ние живеем в общество и от действията или бездействията на всяка една отделна единица зависи просъществуването на това общество. По отношение на децата, градините и Ковид -19, нещата са малко по-различни от обичайната инфекциозна заболеваемост досега, където по-тежки и усложнени боледувания бяха характерни основно в детска възраст. А в случая на Ковид-19 в повечето случаи децата преболедуваха леко или бяха безсимптомни носители, което пък създаваше риск за възрастните. Това наложи на няколко пъти стриктно затваряне на градини и дистанционно обучение за ученици, особено при повишаване на заболеваемостта.
Заформящата се настояща вълна обаче отчита повишена заболеваемост и по-чести усложнения в детската възраст, или поне такива данни получаваме от останалия свят. За мерките – нова епидемиология не е нужно да се измисля, спазваме стандартните изисквания, но основно апелирам към отговорност – към децата си, към възрастните си близки, към себе си. Защото разбирачи в наши дни има всякакви, а по медицински въпроси - още повече.
Излишно е да се всява паника и да се докарват хората до психоза, но каквито и притеснения да имате, дали по отношение да диагностика, тестуване, лечение, изолиране, ваксиниране, по-добре е да се обръщате към съответния специалист.
6. А дали трябва да очакваме обичайните сезонни грипове и как едновременно да сме готови и за тях?
Причинителите на сезонни грипове няма как да изчезнат от земята само защото Ковид е взел превес. Стоят си спотаено и чакат да се отвори ниша и за тяхната поява. Какво стана последната година – поради засилени противоепидемични мерки и органичаване на контактите, заболеваемостта при децата през есенно-зимния период почти се стопи, и когато ги пуснахме на училище и градина – пролетта и лятото, когато не е типично да се боледува, те си „наваксаха“ изпуснатото от зимата.
Така че, да, очакваме и сезонните грипове, но тяхната поява зависи от ситуацията с Ковид -19. Човек не прави нещо по-различно за да е готов за грип, или ентерит, или аденовирус, или ковид – гради стабилни машинки , които функционират пълноценно и посреща всяка нова атака със стабилен имунитет.
Всички, които се нуждаят от квалифицирана консултация или преглед на своето дете, може да запишат час през телефоните на ВИТА или през superdoc.bg.

Коментари