Публикация

Проф. Момеков: Ремдесивир помага само на тежко болни с COVID-19

Проф. Момеков: Ремдесивир помага само на тежко болни с COVID-19

Българското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с ремдесивир (Remdesivir) на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19. Проф. Георги Момеков, дфн, председател на УС на Българското научно дружество по фармация и ръководител на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичен факултет при МУ-София изпрати становище до министъра на здравеопазване д-р Стойчо Кацаров  относно лечението на хоспитализирани пациенти с COVID-19 с Remdesivir.

 

По-рано от Дружеството по инфекциозни болести също излязоха с официални препоръки, според които лекарството следва да се прилага не по-късно от пети-седми ден след началото на симптомите. Целта е да се намали вирусната репликация в самото начало. В България обаче практиката е то да се дава само на най-тежко болните пациенти и то в болнични условия, обикновено две седмици след първите прояви на COVID-19. 

 

Позицията на проф. Татяна Червенякова може да видите тук >>> 

 

Според него  за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без нужда от респираторна подкрепа, Remdesivir не предлага значителна полза, а при пациенти на апаратна вентилация има дори неблагоприятно повлияване по отношение на някои от критично важните параметри.

 

Проф. Георги Момеков подчертава, че прилагането на Remdesivir без отчитане статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително. По думите му Remdesivir е потенциално хепато- и нефротоксичен, а отскоро в продуктовата характеристика  е добавен рискът от брадикардия, като страничен ефект от терапията. 

 

Затова ролята на Remdesivir  в базираното на доказателства лечение на COVID-19 в момента би следвало да бъде ограничена до хоспитализираните пациенти с висок риск от хипервъзпаление и прогресия до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на заболяването и изискват суплементиране с кислород, но не и апаратна вентилация, пише още в становището.

 

Според професор Момеков свръхупотребата на медикамента извън формулираните базирани на доказателства препоръки, носи не само негативни икономически последици, но реално създава предпоставки за лишаване популацията, която би имала ползи от лечението, от достъп до Remdesivir, при същевременно прилагане на лекарството при пациенти, при които рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи.

 

Със становището на проф. Момеков можете да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

remdesivir-prof-Momekov.pdf

Коментари