Публикация

Болничните асоциации апелират за спазване на въведените COVID мерки

Болничните асоциации апелират за спазване на въведените COVID мерки

„Подкрепяме усилията на Министерството на здравеопазването и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими.

 

Нека не забравяме, че тези противоепидемични мерки са само временни

 

и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа. Нека подкрепим усилията на медиците и запазим непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях“.


Това посочват в съвместна декларация Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение. Трите организации апелират „да проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване!“.


Пълният текст на декларацията гласи:


Във връзка с обявените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 07.09.2021 г., заявяваме следното:


Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване

 

и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение.


Изминалата година и половина опит в болничното лечение на тези пациенти показа, че борбата за здравето им е изпълнена с множество неочаквани обрати и непредвидими ситуации, нерядко с неблагополучен край и коства огромно физическо и психологическо напрежение и усилия на медиците, а в немалко случаи – здравето и живота им.


И което е не по-малко важно – то блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ. А това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора.


Като част от системата на националното здравеопазване, болниците участват и ще продължат да участват съобразно своя капацитет и своите компетенции в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията. Но за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно

 

натискът към болничната система да бъде регулиран

 

освен всичко друго и с нефармацевтични епидемични мерки.


Затова подкрепяме усилията на Министерството на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими.


Нека не забравяме, че тези противоепидемични мерки са само временни и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа.


Нека подкрепим усилията на медиците и запазим непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях


Нека проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване!

Коментари