Публикация

Живот със захарен диабет - гледната точка на кардиолога

Живот със захарен диабет - гледната точка на кардиолога

Захарният диабет е една от световните епидемии на 21 век. Около 500 милиона души по света живеят със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2). Голяма част от пациентите, с които се срещат кардиолозите, са диабетици. Причината за това е, че много от хората със  ЗДТ2 имат и сърдечно-съдови заболявания. Част от пациентите, които се срещат с кардиолозите по повод сърдечно-съдови нарушения, имат и диабет или предиабетно състояние без да знаят за това.

 

Друга съвременна епидемия в световен мащаб е сърдечната недостатъчност (СН). При диабетиците рискът за развитие на СН е по-висок в сравнение с този при хората без диабет. От 10 пациенти, приети за болнично лечение заради сърдечна недостатъчност, четирима имат и захарен диабет. 

 

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт при хората със захарен диабет тип 2.

 

Във видеото кардиологът д-р Александър Носиков - Аджибадем Сити Клиник, проследява пътя на еволюиране на захарния диабет тип 2 и рисковете, на които е изложено сърцето.

 

Вижте гледната точка на кардиолога – каква е връзката на диабета със сърдечно-съдовите заболявания и как да помогнете за предпазване от допълнително увеличаване на риска за Вашето сърце, ако страдате от захарен диабет тип 2:

Коментари