Публикация

Как да се справим със слънчевите петна? Д-р Малена Герговска, дм, Дерматолог

Как да се справим със слънчевите петна? Д-р Малена Герговска, дм, Дерматолог

     Като слънчеви петна се определят тъмнокафявите участъци по кожата, причинени от свръпроизводството на пигмента меланин. Тези хиперпигментации са напълно безобидни за общото здраве, но козметично са притеснителни и създават естетичен дискомфорт в някои случаи. Обикновено се засягат всички типове кожа като петната са разположени предимно в областите, изложени на повече на слънце, като лицето, деколтето, ръцете. С терминът слънчеви петна се обединяват няколко различни вида пигментации в зависимост от причините, които ги предизивикват. Могат да се появат тъмни петна на мястот на предходно възпаление, да бъдат възрастово обусловени или да се развие мелазма. Появата на всяка една от отделните хиперпигментации се дължи на различна причина и съответно и терапевтичния подход към тяхното премахване е различен.

        Възрастовите, или т.нар. старчески петна (на мед.език соларно лентиго), се появяват по гърба на дланите и лицето, обикновено след 50-тата година от живота. Това са истинските слънчеви петна, тъй като причинита за възникването им е дългото и неконтролирано излагане на ултравиолетовите лъчи на кожата в определени участъци на тялото.

       Мелазмата е друг вид хиперпигментация. Тя се дължи обикновено на хормонални промени в организма, като слънцето в този случай е само допълнителен фактор за възникването й. Мелазмата се нарича още „маска на бременността“, защото най-често се наблюдава при бременни жени в послените месеци преди раждането. Важен фактор за появата на мелазма може да бъде и приемът на противозачатъчни средства или наличие на различни хорномнални нарушения. Мелазмата е разположена по челото, скулите, над горната устна и е по-характерна за хората с по-мургава кожа.

      Тъмните петна, които се появяват на мястото на възпалителни кожни промени, са характерни за пациентите със силно възпалено акне или екзема/дерматит. Вследствие на комбинацията от кожно възпаление и слънце се появяват хиперпигментации. Обикновено те възникват на местата на и травмиране и/или непрекъснато разчесване на кожата, но е възможно да се появят и след неправилно извършени козметични процедури.

    Лечебният подход е различен в зависимост от причините за появата на хиперпигментните петна. Има обаче някои общи правила, като на първо място е правилната употреба на фотозащитни средства. Те трябва да се прилагат в достатъчно количество и да се подновяват на 2-3 часа, ако кожата през този период е изложена на слънце. Фотопротективните кремове, лосиони, млека трябва внимателно да са подбрани в зависимост от типа кожа и да включват 3 основни компонента – защита от УВ-Б и УВ-А лъчи, водоустойчивост и устойчивост при изпотяване.

      Силата на защитата от УВ-А/Б лъчи се измерва с т.нар. слънцезащитен фактор. Приема се, че най-високата стойност на този фактор е 50+ (на етикетите на продуктите се изписва като SPF50+). Според международните стандарти УВ-А защитата е обозначена със символа UVA и е оградена в кръг, като този символ е показател за правилното съотношение между УВ-А/Б фотозащита.

Водоустойчивостта се отбелязва с капки вода на етикета, което означава, че продуктът издържа 40 минути или съответно при по-голяма защита – до 80 мин във вода.

       Козметичните и лекарствени продукти за премахване на хиперпигментните петна имат различен състав и механизъм на действие. Препоръчва се използването на пълната гама от измивни средства, почистващи лосиони, дневен и нощен крем и т.нар. силно активни продукти, с които се третират само отделните най-тъмни петна. Съставът е различен – прилагат се различни киселини-азелаинова, коджикова, алфа-хидрокси киселини. При по-тежки случаи на разпространени и по-обширни хиперпигментации, се използват комбинации от хидрохинон, ретиноиди, вит.С, кортикостероиди. Лекуващият дерматолог преценява подходящото съчетание при всеки отделен пациент, но има едно основно правило, което трябва да се спазва – силните избелващи продукти се прилагат само вечер, а сутрешната козметика задължително трябва да включва фотозащита.

      През есента и зимата се препоръчва провеждане на избелващи козметични процедури – химически пилинги, лазери, радиочестоти, маски, микродермабразио. Те отново се назначават от лекар, като важни са последователността на процедурите и отново тяхната точна преценка  за комбинирането им в зависимост от пациента и тежестта на хиперпигментациите.

 

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

 

Коментари