Публикация

Лесен тест позволява бързо разпознаване на инсулта

Лесен тест позволява бързо разпознаване на инсулта

Ако симптомите на инсулта бъдат открити навреме и лечението започне бързо, процесът на „умиране“ на мозъчна тъкан е обратим. Болният може да бъде спасен, а вероятността за допълнителни усложнения и тежки последствия за засегнатия пациент – да намалее. Това казва председателят на Българското дружество по неврология акад. проф. д-р Иван Миланов дмн.

 

Дружеството организира кампания под надслов „Действай бързо! Инсултът не чака!“, която стартира на 8 септември 2021 г. Тя се провежда съвместно с съвместно с фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, като нейната цел е да се информира широката общественост как да разпознава първите симптоми на инсулта и какви стъпки да се предприемат, ако ги забележим. Инициативата цели и да провокира действие, тъй като при бърза и навременна реакция може да предотврати последваща инвалидизация и други усложнения за пострадалия. Ивет Лалова, Ицо Хазарта, Владо Пенев и д-р Неделя Щонова, както и блогърите Мама Нинджа и Татко Калоян също подкрепят инициативата като споделят информация на личните канали в социалните мрежи. Кампанията е подкрепена и от Националната пациентска организация.

 

 „Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 мозъчни клетки, т.е. за 1 минута приблизително 1,9 млн. клетки губят функциите си. В края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област. Те обаче все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение. Това определя понятието „терапевтичен прозорец” от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта“, казва акад. Миланов.

 

По думите на специалиста бързата реакция може да се постигне ако хората добре познават симптоматиката при инсулт.

 

Това може да стане лесно посредством тест:

 

  • Ъгли на устата – Може ли болният да се усмихне? Има ли изкривяване на устните ъгли?
  • Ръце – Може ли болният да вдигне двете си ръце едновременно и да ги задържи?
  • Затруднения в речта – Може ли болният да повтори просто изречение? Има ли разбъркване на думите?
  • Обади се на тел. 112, ако забележиш тези симптоми или транспортирай болния до най-близката болница за лечение на инсулти!

 

Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни. По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за смърт у нас. Всяка година у нас над 50 000 души  се разболяват от мозъчен инсулт.

 

„Над 150 000 българи имат повече от един от основните рискови фактори за инсулт: високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечносъдови, ендокринни и други хронични заболявания, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка и риск от мозъчен инсулт“, каза акад. Миланов.

 

Повече информация можете да видите във Видеото.

Коментари

А може ли да ни информирате тук, кои са болниците за лечение на инсулт в София, които биха приели веднага болния за лечение,докаран с такси, или частна кола, защото много болници отказват да приемат болни без превоз от Бърза помощ.

CredoMedia: in focus
29 сеп 2021 17:49

Здравейте, г-жо Стоянова, по принцип не би трябвало да има значение как болният пристига в болницата. Вероятно пандемията затруднява приема на пациенти. Болниците, които лекуват инсулт по съвременните алгоритми в София са: "Св. Анна", "Св. Наум", "Пирогов".