Публикация

Ходенето по въже - новото забавление в града

Ако допреди време гледахме с почуда триковете със скейтборд и спускането по рампите, то днес въображението на любителите на екстремизма в градска среда минава всякакви граници. Още един нов спорт започна да придобива все по-голяма популярност и у нас.


Става въпрос за слаклайнинга. Хората, които го практикуват, наричат себе си „лентяи”. Преводът на думата от английски буквално означава „ходене върху отпусната лента”, оттам и „лентяйстване”. Хлабавата лента позволява изпълнението на различни акробатични трикове и дава свобода на движението. За слаклайнерите обаче спортът освен забавление е и философия, начин за себепознаване и самоконтрол. А „лентяите” в България стават все повече и техният брой надхвърля трицифрено число.

Илина Чапкънова, на 22 години, студентка от Нов български университет, е една от първите, запалили се по новото предизвикателство. Самата тя случайно разбира за него от приятели. В началото дори не предполага, че ще го практикува, а още по-малко, че спортът ще стане част от живота й. Възприема го като атракция.

Много от номерата, изпълнявани върху лентата, й се виждат невъзможни, но като човек любител на екстремните преживявания, решава да опита. Впоследствие научава, че в софийските паркове се събират доста хора, които практикуват слаклайнинг. На теория изглежда лесно – концентрирай погледа си в една точка, усещай тялото си във всеки един момент, но това пък се постига с практика. Като начинаещ  всяка обща двигателна култура ще ти бъде от полза. При някои прохождането върху лентата става бързо, при други по-бавно, но всичко е въпрос на мотивация и доколко ти е приятно това, което правиш. Ако си спортна натура, веднага ще те грабне предизвикателството на лентата. Освен да ходиш върху нея, можеш да правиш още най-различни неща. Макар да е сравнително млад спорт (на около 20 години), вече са се определили няколко стила в зависимост от предпочитанията на практикуващите го, от това, което търсят като усещане.

Longlining е дългото и спокойно ходене върху лента. Ако тя е опъната над пропаст или височина, вече говорим за Highline, а над вода – за Waterlining. Tricklining и Lowlining са стилове, при които лентата е опъната ниско над земята и позволява изпълнението на скокове, родео, сърфиране. Yogalining са йогистките практики върху лентата.

„Там, където свършва въображението, свършва лентата!”, твърди Илина. Всеки може да открие подходящото за себе си. Дали иска преживяване, покачващо адреналина му, или нещо, което да го отпусне и концентрира.

Фактът, че за практикуване на слаклайнинг не се изискват специални съоръжения, както и лекотата на лентата и ниската й цена (колкото баскетболна топка) го правят все по-предпочитан. Освен като спорт или забавление Илина го определя и като философия.

Ходенето на въже се е свързвало винаги с цирковото изкуство. Затова се е приемало като нещо труднопостижимо за обикновения човек. "Спортът се появява точно в този момент, за да покаже на хората, че стига да поискат, могат. Човек трябва да осъзнае капацитета на възможностите си. Насладата от това е невероятна, както и удовлетворението. Удоволствието да бъдеш под контрол на самия себе си. Страхът на хората от това да не паднат или че не могат да го направят ги спира не само в конкретното занимание, но и в живота им като цяло.

Слаклайнингът е чудесен начин да се отскубнеш от нагласата за неспособност”, споделя още събеседничката ни.

Макар да се занимава сериозно с „лентяйстването” само от година, Илина има сериозни амбиции да помогне за популяризирането му у нас. Заедно с екипа, в който участва, през зимата наемат зала в спортни комплекси. Всеки, който желае да опита, е добре дошъл. Илина мечтае слаклайнингът да се превърне в спортна дисциплина.

Подобно на някои от страните в Западна Европа да влезе в училищата като част от физкултурните занимания на децата.

Ако искате да станете част от „лентяите”, може да получите повече информация за местата, дните и часовете на техните сбирки от групата им във Фейсбук. 

Коментари