Публикация

Ново проучване: Комбиниране на ваксини срещу COVID дава по-мощна защита!

Ново проучване: Комбиниране на ваксини срещу COVID дава по-мощна защита!

Допустимо ли е смесване на различни ваксини срещу ковид, доколко ефективна и безопасна е такава комбинация? Това са част от въпросите, които сега занимават медицинската общност. Екип учени от университета в Инсбрук, Австрия, провеждат проучването HEVACC с комбинирано приложение на двата вида ваксини - векторна и микро РНК, с последващо 6-месечно наблюдение на пациентите. Основният междинен извод е, че комбинираната ваксина предлага по-добра защита срещу варианта Делта, става ясно от прессъобщение на университета. 

 

Проучването е стартирало през месец май 2021 г. и предлага последователно смесване на двете ваксини - Vaxzevria (AstraZeneca), последвана от Comirnaty (BionTech/Pfizer). 

В някои европейски страни вече има препоръка първоначална ваксинация с препарата на Астра Зенека да се освежи с една доза от този на Пфайзер/Бионтех. До момента обаче липсват данни от клинични проучвания за ефективността и поносимостта на подобна схема.  

 

Това определя важността на първите резултати от проучването HEVACC на Университета Инсбрук под ръководството на вирусолозите проф. Доротее фон Лаер (на снимката) и д-р Янин Кимпел. В него са участвали и други центрове освен Инсбрук - Областната болница Куфщайн, Областна болница Швац и Медицински университет Виена. 

 

Проучването ще продължи до април 2022 г., като до момента са осигурени 282 участници. По-долу може да видите отговорите на проф. Фон Лаер и д-р Кимпел на някои основни въпроси.  

 

Може ли да формулирате вече някои важни резултати от продължаващото проучване HEVACC?

 

Проф. Доротее фон Лаер: Най-важният извод е, че имунизация с препарата Vaxzevria на Астра Зенека, последвана от втора доза с Comirnaty на Пфайзер, дава осезаемо по-силен имунен отговор отколкото с две дози Vaxzevria. Освен това установихме, че поставянето на втора доза от препарата Comirnaty след Vaxzevria  се понася много добре. Виждаме, че след комбинираната имунизация се образуват антитела и Т-клетки също и срещу варианта Делта. Антителата след хетерогенната имунизация срещу Бета и Делта са по-високи отколкото образуваните срещу Алфа варианта след две дози с Астра Зенека. 

 

Има ли вече достатъчно данни, за да може да се препоръча смесена имунизация и да се получи разрешение за употребата на хетерогенни имунизационни схеми? 

 

Проф. Фон Лаер: Данните, че комбинираната ваксина предизвиква по-силен имунен отговор в сравнение с чиста имунизация с Vaxzevria, са много солидни, поне в краткосрочен план. 

 

Предвид факта, че акутните реакции към втората ваксина срещу Vaxzevria са значително по-слаби, а и изключително редките нарушения на коагулацията обикновено се появяват след първата ваксина срещу Vaxzevria, причината не е аспектът на безопасност, вместо Vaxzevria да се прилага Comirnaty като втора доза. Комбинираната ваксинация сигурност скоро ще бъде препоръчана за тези, които са били ваксинирани веднъж с Vaxzevria. Дали ще се стигне до официална формална препоръка за такова прилагане още не е ясно. Може да възникнат затруднения поради факта, че Астра Зенека и Пфайзер заедно трябва да поискат подобно разрешение. 

 

Междинните резултати от проучването HEVACC допускат ли комбиниране на ваксини и от други производители? 

 

Д-р Янин Кимпел: Ние сме на мнение, че и при другите векторни ваксини поставянето на втора доза с mRNA ваксина ще даде по-добър резултат, отколкото само при чиста векторна имунизация. 

 

Защо спряхте проучването на т. нар. “Астра Зенека ръка” в рамките на вашето проучване и как то ще продължи нататък? 

 

Д-р Кимпел: Чистата “Астра Зенека ръка” беше спряна, защото имунният отговор съвсем ясно беше по-лош отколкото при ръката с Vaxzevria/Comirnaty (смесена имунизация - бел. ред.). По-нататъшното натрупване на ваксини не беше оправдано от етична гледна точка. Засега още не е ясна продължителността на имунитета при хетерогенната ваксинация в сравнение с хомогенната. Поради това изследваме редовно нивата на антителата и Т-клетъчния имунитет редовно при участниците. 

 

Има ли ограничения при смесването на ваксини, които надхвърлят обичайните контраиндикации при Covid-имунизацията? Кой би трябвало да получи смесена ваксина?

 

Д-р Кимпел: На база на получените данни ясно можем да препоръчаме всички ваксинирани веднъж с препарата на Астра Зенека да получат втора доза от този на Пфайзер. Вероятно това важи и за освежаващата доза при всички ваксинирани два пъти с Vaxzevria. Евентуално в бъдеще всички хора над 50 г., които нямат риск от редките смущения в кръвосъсирването след ваксината на Астра Зенека и които не показват толкова силна реакция след имунизация да се ваксинират първично с комбинацията Vaxzevria/Comirnaty. 

 

Кои предимства и недостатъци на сегашните ваксини могат да се подсилят чрез хетерогенната имунизация с оглед на получения имунен отговор (антитела и Т-клетки)?

Фон Лаер: Все още не е напълно ясно, защо имунният отговор при комбинираната ваксина е по-висок, отколкото при имунизация само с Vaxzevria. Знаем обаче, че при векторните ваксини втората доза до голяма степен не въздейства толкова ефективно. Възможно е имунният отговор срещу самия вектор, който се образува при първата доза, да пречи на отговора срещу същинския антиген в препарата при втората доза.

 

Има ли значение, кой препарат се дава като първи, както и времевия интервал между двете дози?

 

Д-р Кимпел: Този аспект не е разглеждан в проучването. Нямаше никакъв шанс да спечелим доброволци за Астра Зенека след поставена първа доза на Пфайзер. В Оксфорд обаче тече подобно проучване, резултатите се очакват скоро. 

 

Имаше ли случаи на заболяване от SARS-CoV-2 сред участниците - въпреки ваксината? Имаше ли случаи на тежко протичане?

 

Проф. Фон Лаер:  По този въпрос не мога да изкажа мнение на базата на нашето проучване, тъй като периодът на последващо наблюдение засега е твърде кратък. Все пак смятаме, че и комбинираната ваксина, подобно на всяка една ваксина, не предлага 100% защита. При висока заболяемост сред населението винаги може да се наблюдават пробиви в имунизационната защита. Все пак ваксината пази на 95% срещу тежко протичане.

 

Ако през есента се препоръча освежаване на ваксината, може ли да се препоръча на хората, които преди са били ваксинирани с микро РНК ваксина да си сложат векторна и обратно?

 

Проф. Фон Лаер: Трета доза с mRNA препарат абсолютно трябва да се препоръча на ваксинираните с Vaxzevria (Астра Зенека). За обратната ситуация все още няма достатъчно данни. 

 

Линк към съобщението на Университет Инсбрук 

 

Превод и редакция: Илияна Ангелова

Коментари

Тук имаше и интересна презентация на акад. Петрунов пред студенти и преподаватели от Плевен ! Защо е свалена или аз просто не мога да я намеря! Помогнете ми! Заслужава си да се зарознаем с този материал!

Драга доц. Константинова, ето я търсената от Вас публикация: https://www.credoweb.bg/publication/129346/akad-petrunov-poveche-vaksini-po-malko-mutatsii-na-koronavirusa

Благодаря ! Презентацията наистина си я бива !

Всички експерименти с досега известните препарати, наричани ваксини, са все още в непълен цикъл проучване, и според мен е твърде рано да се правят грандиозни заключения и да се прилагат протоколи за имунизация, които все още не са доказателствени. Вече е ясно, че дори и определен процент ваксинирани хора нямат придобит стабилен имунитет, по ред причини, които тепърва трябва да се анализират трезво и доказателствено. А не с комсомолски устрем да се приемат нови и нови идеи за прилагане на  препарати, които са предмет на проучване. Мисля, че е редно да не се бърза и да се дават всеки ден нови предложения, както това тук, със смесване на ваксини, а да се търси сериозно мултинационално изследване, при най-строго спазване на добрата медицинска практика и с основния принцип ПРЕДИ ВСИЧКО НЕ ВРЕДИ !!!