Публикация

 Д-р Костадин Сотиров: Изключват GP-тата от COVD-зоните, не е редно

 Д-р Костадин Сотиров: Изключват GP-тата от COVD-зоните, не е редно

Делта-щамът на коронавируса действително протича по-тежко, като повече хора стигат до болница за лечение с кислород, съобщи в програма "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

 

Сега с 50% повече от заболелите от коронавирус влизат в болница 

 

"Преди около 8 % от заболелите влизаха в болница, сега са около 12 - 15 %, което прави с 50 % повече. Децата и младите хора също боледуват, но по-рядко се изследват", посочи личният лекар.

 

Според д-р Сотиров идеята на МЗ да отпуска безплатно лекарства, ако се лекуваме вкъщи, като организация не е много удачна. Причината - личните лекари, които досега активно са участвали, са изключени от наблюдението и лечението на болните. 

"Безплатни лекарства и изследвания ще се изписват само от COVID-зоните, а не от семейните лекарите. Така се изключва работата на над 4100 лични лекари, които досега се справяха с лечението на болните", заяви той. 

 

Все още не е ясно и разпределението на COVID-зоните

 

"Тук в Пловдив имаме още от миналата година 2-3 зони, но не е така в другите, по-малки градове. Освен това при лечение в КОВИД-зона на болния му се полагат до 2 прегледа за 10 дни, а при нас е имало и по 4-5 прегледа при необходимост за 14-те дни лечение. Така много пациенти ще останат без наблюдение. Другият проблем е кой ще издава болничните", подчерта д-р Сотиров. 

 

Според него ваксинацията у нас тече изключително вяло, което се отразява на цялото общество.

Коментари