Публикация

Д-р Кацаров отчете свършеното до момента

Д-р Кацаров отчете свършеното до момента

Министърът на здравеопазването постигна съгласие с ръководствата на НЗОК и БЛС за започване на преговори за изменение на НРД, в които приоритетно да се разгледат въпросите с лимитите на лечебните заведения, промяна в цените на клиничните пътеки, увеличаването на финансирането и отговорностите на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ и др. Това се казва в отчет на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за свършеното от него и екипа му до момента.

 

Според доклада е направен анализ на състоянието на изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването и наличните средства за плащане. Установено е, че

 

бюджетът за плащания на лекарите и лечебните заведения

 

във връзка с извънредната епидемична обстановка е бил планиран до средата на месец май от предишното правителство.

 

„То отказа да внесе в Народното събрание искане за актуализация на държавния бюджет. Парите са изплащани до този момент без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с COVID-19, като има сигнали за получаване на средства от лица, несвързани с лечението“, се казва в документа.

 

Отчита се също така извършването на

 

анализ на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници

 

Проведени са проверки в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, държавното дружество „Бул Био“, специализирани болници за рехабилитация, както и проверка по сигнали в УМБАЛ „Лозенец“. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, като във втората са констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации.

 

„Нарушенията са били прикрити от МЗ и служби за сигурност. Получени са резултатите от извършена от НЗОК проверка на УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД, в която са констатирани множество нарушения, в това число отчетена и неизвършена дейност. Заради допуснати тежки нарушения са сменени изпълнителните директори на УМБАЛ „Лозенец“ и  УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД“, се казва в отчета.

 

Какво още пише в доклада на д-р Кацаров можете да видите тук.

Коментари