Публикация

COVID-19 носи риск за мъжките репродуктивни способности

COVID-19 носи риск за мъжките репродуктивни способности

Ново проучване посочва, че 25% от мъжете, преболедували COVID-19, са със занижени параметри на семенната течност (Oligozoospermia, Cryptozoospermia или Azoospermia). Недостатък на изследването е, че в него са включени мъже без подобни изследвания преди да се заразят с вируса. Данните са обобщени от екипа на  андрологичния и семинологичния екип на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

 

Аналогично на други вирусни инфекции, SARS-CoV-2 вирусът би могъл да окаже въздействие върху репродукцията при мъжа. Високата температура и вторични инфекции също биха могли да доведат до занижени параметри на еякулата. Отклонения от нормалното състояние може да се отчетат както по време на самото боледуване, така и в периода след възстановяване. Лечението на заболели чрез глюкокортикоиди, интерферони и антибиотични препарати, доказано повлиява негативно процеса на образуване на сперматозоиди – сперматогенеза.

 

Установено е, че SARS-CoV вирусите имат въздействие върху хормоналната секреция. Промяната в нивата на тестостерон, LH, както и адреналин повлияват не само процеса на сперматогенеза, но засягат и потентността при мъжа. Отчита се и негативна зависимост между тежестта с която протича заболяването и отклоненията на хормоналните нива от нормалните им стойности.

 

Във връзка с разработените ваксини срещу COVID-19 възниква и необходимостта за сериозното и задълбочено обследване на техния ефект. От една страна ползите им в борбата за овладяване на заразата, а от друга - тяхната безопасност и възможните нежелани реакции.

 

Анализираните към момента научни данни показват, че прилагането на mRNA  ваксини, не оказва негативно влияние върху параметрите на семенната течност спрямо проведените преди ваксинация изследвания при мъжете.

 

В световен мащаб, специалистите в областта на човешката репродукция, се обединяват около тезата, че боледуването и лечението на COVID-19 при мъже, би могло да има значително по-сериозно въздействие върху способността им за възпроизводство, отколкото ваксинацията.

 

Все повече данни, доказващи ползата от ваксинацията срещу COVID-19, биват публикувани в научната литература. В частност, детайлното изучаване и установяване на взаимовръзките между  SARS-CoV-2 и фертилитета би дало насоки за адекватна и навременна намеса на репродуктивните специалисти при наличие репродуктивни неудачи при пациенти преболедували COVID-19.  

 

Данните са съгласувани с доц. Таня Милачич - ръководител на инвитро лабораторията и андрологичния сектор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Коментари