Публикация

Официално: 0,67% от смъртните случаи при COVID-19 са на ваксинирани

Официално: 0,67% от смъртните случаи при COVID-19 са на ваксинирани

0,67% е смъртността от коронавирус сред хората, получили две дози от ваксините срещу COVID-19. Това става ясно от данни, които Министерство на здравеопазването обяви за първи път. За периода от 1 март до 14 септември 2021 г. починалите лица със завършен ваксинационен курс  са 64 души от общо 9 494 смъртни случаи от COVID-19.

 

На 21 март 2021 г. е регистриран първият смъртен случай на COVID-19 при пациент със завършен ваксинационен курс. По това време имунизирани с две дози бяха само медицинските работници и някои от работещите в сферата на образованието. 

 

В данните на МЗ липсват допълнителни данни за възраст, придружаващи заболявания и дали са минали повече от 2-3 седмици след поставянето на втората доза. Все пак статистиката ясно сочи, че хората със завършен имунизационен курс имат много висок процент на защита срещу тежко протичане и смърт.

 

Ето и още цифри от МЗ за последния 14-дневен период (от 01.09 до 14.09.2021 г.):

  • относителният дял на постъпилите за болнично лечение пациенти със завършен ваксинационен курс (поставени 2 дози при двудозовите и  съответно, 1 доза при еднодозовите ваксини) е 7,2% от всички хоспитализирани с COVID-19.
  • хоспитализирани в лечебни заведения с доказан COVID-19 са 6 488 души, от които със завършен ваксинационен курс са 468.
  • относителният дял на лицата, постъпили за интензивно лечение, е 0,3% от всички хоспитализирани за периода, или 20 души от общо 6488 – приети в лечебни заведения с COVID-19.

България продължава да е на опашката по ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС - с две дози са 13-14% от населението. В същото време всекидневните справки съдържат данни и за смъртни случаи на 18-20 годишни хора без придружаващи заболявания. От коронавируса почина наскоро и бебе на 14 дни. 

 

Трябва да се вземе предвид и факта, че известен процент от хората не могат да образуват антитела след имунизация, както и след преболедуване. 

 

Страната ни остава с най-високата смъртност от коронавируса в ЕС. Причините за това са комплексни - от нивото на имунизация, правилно лечение на хронични заболявания като хипертония и диабет, до възможностите на здравната система. 

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари