Публикация

Необходимо ли е да ваксинираме децата срещу Ковид?

Необходимо ли е да ваксинираме децата срещу Ковид?

Все повече специалисти настояват децата също да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция. Затова и производителите провеждат проучвания за ефикасността на ваксините срещу COVID-19 при деца. Министерството на здравеопазването публикува информация за скорошни проучвания на института "Роберт Кох", които показват, че децата имат все по-сериозна роля за разпространението на COVID-19.

 

„Ваксинирането трябва да се прави по преценка на родителите.“ – категорична е д-р Калинова, педиатър в Медицински комплекс “Доверие”. Ако родителите преценят, че детето е често боледуващо и има опасност да се влоши, в случай, че се разболее - може да ваксинират децата си. Но ако детето е здраво и не боледува често, педиатърът е на мнение, че ваксинацията е излишна. 

 

Учебната година започва присъствено, но статистиката за новите случаи на заразени с вируса расте. Все повече се коментира уязвимостта на децата.  „Необходимо е да се спазват мерките, които се спазваха при предишните вълни. Децата да си мият ръцете - те вече би трябвало да са си изработили този навик, винаги с топла вода и сапун. Дезинфекция трябва да има на всяка врата, на входа на всяка стая, на входа на всяко училище и детска градина също да се дезинфекцират ръцете. И, ако се налага, по-големите ученици да носят маски. В детска градина това няма как да се случи, не може да накараме дете да носи маска. Децата винаги си играят допрели глави, поливат се помежду си, говорят си, викат си.“ Според педиатърът много ще е трудно да се спазва социална дистанция в училищата. Добре е по-големите ученици да се съобразяват с някакво отстояние - например ако чакат на опашка, да не са плътно един след друг.

 

Настроенията в обществото са на различни полюси по отношение на ваксината. Много родители се притесняват и търсят отговорите на различни места, доверявайки се  преди всичко на педиатъра, който наблюдава детето им. Д-р Калинова е на мнение, че имат основание да са предпазливи, защото ваксината е сравнително нова, не са напълно изследвани всички странични ефекти и все още се събира информация. Важно е също да се прави консултация с педиатър преди всяка ваксина. Това ще помогне да се установи дали детето е клинично здраво, защото ваксина се слага само при абсолютно здрав организъм.

 

За подсилване на имунитета си, децата е необходимо да се хранят с повече плодове и зеленчуци, напомня лекарят.

Коментари