Публикация

Нов комплексен подход за възстановяване след ендопротезиране

Нов комплексен подход за възстановяване след ендопротезиране

Програма за ускорено възстановяване и рехабилитация след тотално ендопротезиране "Артрозно училище" бе представена от Илиян Ничев - кинезитерапевт в ОЦ "Кинов" (на снимката по-долу), по време на VIII Юбилеен национален конгрес на Асоциацията на физиотерапевтите в България. Той се проведе на 11 и 12 септември в Парк хотел Витоша. Представлява комплексен нов подход в грижата за пациента преди и след операция за ендопротезиране. 

 

Става дума за модерен метод за съвременно лечение и бързо възстановяване на болните след протезиране на тазобедрена и колянна става. Разработката е съвместна между специалистие от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ и ОЦ "Кинов". 

 

"Подготовката на пациента започва още преди операцията. В рамките на няколко сесии пациентите се обучават как ще протече операцията, какво да очакват. Обучава се преди това и от кинезитерапевта - помага да има реалистична оценка, да знаят какво да очакват. Този процес продължава и след операцията. Поставят се конкретни цели - пациентът да може да изкачва стълби, да се обслужва сам, да се преоблича, да се качва и слиза от кола. Когато се усвоят тези умения, той може да бъде изписан от болницата", пояснява проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ и основател на ОЦ "Кинов". 

 

Използват се също образователни филмчета, които показват как да се изпълняват определени движения след ендопротезирането. Апарат за радвижване помага възстановяването да стане по-бързо, мускулатурата да укрепне. В допълнение се дават перорални препарати - витамин Д или болкоуспокояващи.  

 

Важно значение има и самата оперативна хирургична техника за ендопротезиране, която е щадяща и миниинвазивна, допълва проф. Кинов. Това също допринася за по-бързото и леко възстановяване.

 

Редактор Илияна Ангелова

 

Коментари

Впечатлена  съм  от това ,което  прочетох.!!! Да, грижата  за  пациента,започва още предоперативно и продължава след операцията.Тази информирана  подготовка е  задължителна в хирургичните дисциплини,не само в  ортопедията.ОБУЧЕНИЕТО  на  пациента, му помага по-лесно  и информирано,да премине през тези  периоди.За  съжаление,действителността е  друга.Този  хубав  и хуманен принцип,предлагам  да се  въведе навсякъде  в  медицината. И новото  поколение  лекари ,да  бъдат обучени  в това.Аз като  ендокринолог,мога   да   потвърдя , че ОБУЧЕНИЕТО  е много  важна  част от успешното  лечение/ Консервативно  или Оперативно/.!!!!!!