Публикация

Получени са 1435 сигнала за липса или недостиг на лекарства

Получени са 1435 сигнала за липса или недостиг на лекарства

На платформата на на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства до средата на септември са постъпили 1435 сигнала за липса или недостиг на лекарства.

 

Боряна Маринкова

 

В 43% от случаите лекарствата са или с временно преустановен внос, или са трайно изтеглени от пазара, поясни за БНР изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова.
 

 

 

Данните на ИАЛ показват, че само за 2020 година имаме 268 изтеглени от пазара лекарства, а 

 

за последните 5 години от България са излезли 1337 медикамента


Има риск от недостатъчна наличност на лекарство за ревматоиден артрит, съобщи Боряна Маринкова в предаването „Преди всички“. Преустановява се продажбата у нас и на три инхалаторни лекарствени продукта за астма и хронична обструктивна белодробна болест.

 

Подобни липси могат да се запълват чрез паралелен и извънреден внос, но към момента процедурите са изключително бавни, коментира тя. Маринкова смята за наложително чрез промени в Закона за лекарствата да се обезпечат подобни възможности за доставки на лекарства у нас.

 

Според нея условията трябва да са максимално гъвкави и да няма административни пречки

 

„Защото много често се получава така, че има възможност да се осигури доставка, но започват едни много тежки, бавни процедури на наша територия, дори не могат да се конкретизират срокове.“

Коментари