Публикация

Акад. Петрунов: Повече ваксини - по-малко мутации на коронавируса

Акад. Петрунов: Повече ваксини - по-малко мутации на коронавируса

В лекция пред студентите от Медицинския университет в Плевен акад. Богдан Петрунов, един от най-авторитетните и уважавани у нас специалисти по имунология и алергология представи всички видове ваксини срещу новия коронавирус, механизмите на действие, тяхната ефективност и безопасност. 

 

Презентацията на акад. Петрунов може да намерите в прикачения под публикацията pdf файл.

 

Видеото с лекцията може да гледате на този линк >>>

Други основни аспекти в лекцията: 

 

  • Ефективност на анти-Ковид-19 ваксините спрямо различните варианти на вируса;
  • Пост-инфекциозен и пост-имунизационен имунитет;
  • Нов тип анти-Ковид-19 ваксини - т.н Т-клетъчни ваксини;
  • Безопасност и странични реакции при анти-Ковид-19 ваксините;
  • Кога и дали да се поставя трета бустърна доза и др.

Прикачени файлове

Petrunov-vaksini.pdf

Коментари

Много се извинявам ,но проучванията за средносрочни и дългосрочни ефекти не се ли оценяват след минимум пет-5 години ,поне що се отнася до изпитване на лекарства.Кога успя да излезе фаза три за период от 18 месеца не знам.Относно ефикасността на факсината-в началото си спомням за медийни изказвания от порядъка на 95 %! В момента е под 40 % при условие че няма мутации свеждащи ефекта от ваксинации на под 20 %.Относно смъртността от Ковид-в нашите среди се говори ,че почти всяка причина за смърт се вписва като такава от вируса.Интересно е дали не сме значително по-добре в сърдечно-съдовата ,по която бяхме рекордьори  по тази причина.Моля да вземете отношение и по този въпрос-можем ли да очакваме т.нар.субклинично тлеене на мултисистемно възпаление при ваксинация и не се ли качва риска от редки и не описани заболявания при бустер дозите.Благодаря за лекцията !

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ!

Какво имате предвид?

Гледах презентацията ! Много добре подбрани данни , много информативна , подробна и почиваща върху най-последните данни на най-авторитетните специалисти в областта на имунологията и ваксинопрофилактиката! Мисля , че материалът трябва да бъде разпространяван и в националните медии ! Ще отбележа само , че студентите в Плевен - англоезично обучение - са имунизирани в около 85 % докато българоезичните , т.е . българските студенти - 20 % .!!! Тъжно !