Публикация

COVID-зоните са 46, но ще станат 150 до края на септември 2021-а

COVID-зоните са 46, но ще станат 150 до края на септември 2021-а

Има ясна регламентация за работата на COVID зоните, така че не може да има проблем с тях. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

 

Най-важната им задача е да концентрират на едно място диагностиката на заразените с необходимите изследвания и да осигурят лечение, като освободят общопрактикуващите лекари от риска да се смесват потоците от пациенти при тях. Така те ще имат възможността спокойно да продължат лечението на хронично болните.

 

COVID -зоните сега са 46, но до 2 седмици ще станат 150

 

Д-р Петров обясни, че в момента има регистрирани 46 такива зони, но се очаква в близките 2 седмици те да станат 150. Пациентите ще могат да бъдат проследявани в рамките на 10 дни след първото посещение.

 

Всеки медицински център, който отговаря на изискванията, може да работи и като COVID зона,

 

увери зам.-министърът и добави, че ще им бъде предоставен допълнителен финансов ресурс – 15 000 лв. за работа в неблагоприятни условия.

 

Също така има възможност за предоставяне на допълнителна апаратура за лечение на COVID – 19, която включва 10 вида апарати на обща стойност около 50 000 лв. Те ще бъдат осигурени от здравното министерство.

 

Д-р Петров бе категоричен, че така изградената система с COVID всъщност не лишава общопрактикуващите лекари от възможността да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, когато обаче става въпрос за по-леки случаи. 

 

Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, ще могат да изпълняват рецепти с лекарствата, включени в списъка на МЗ. Пациентите ще получат толкова опаковки, колкото е преценил лекуващият ги лекар за терапевтичния курс. На една рецептурна бланка ще могат да бъдат изписвани до 3 вида лекарства от основните групи – антибиотици, антиагреганти, кортокистероиди, бронходилататори. нискомолекулни хепарини.

 

До дефицит на лекарства няма да се стигне

 

Зам.-министърът не очаква дефицит на лекарства от включените в списъка на здравното министерство. По думите му са възможни малки изключения по отношение на нискомолекулните хепарини, но този дефицит е в целия свят.

 

Д-р Петров бе категоричен, че МЗ е взело всички необходими мерки, за да предотврати недостига и да осигури допълнителни количества както за болниците, така и за извънболнично лечение. В допълнение той обясни, че е забранен износът на важни за момента лекарства, разпоредено е на ИАЛ да установи наличните количества в търговците на едро, за да бъде предотвратена такава възможност. Дефицит не може да се очаква дефицит и поради факта, че включването на тези лекарства в списъка на МЗ ще бъде стимул за компаниите производители и вносители да ги осигуряват редовно на нашия пазар.

 

 

Коментари