Публикация

Антиваксъри нападнаха медици в пункт за ваксинация във Варна

Антиваксъри нападнаха медици в пункт за ваксинация във Варна

Вчера във Варна група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

 

"Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19", казва здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Групата граждани, нападнали пункта, са заявили, че са от "Комитет за спасение". Те започнали да атакуват медиците, като искали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на лекарствените препарати (ваксини) на територията на България. Протестиращите твърдели, че доставчика на ваксините, т.е. Министерството на здравеопазването, няма законово разрешително за прилагане на ваксините. Те заявили, че ще подадат и жалба в полицията за извършено закононарушение.

 

Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не, се посочва в прессъобщение от МЗ. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.

 

"Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксери развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", посочва министърът.

 

Д-р Кацаров осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.  

 

Ваксините срещу COVID-19 се разглеждат и одобряват от специален комитет към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), в който влизат представители на агенциите по лекарствата от различни страни. Това означава, че те се одобрени за използване във всички страни членки на ЕС. Няма нормативен документ, който да изисква от самите лекари да предоставят тази информация на гражданите (подобни призиви се срещат в някои фейсбук групи), тъй като тя е изцяло достъпна онлайн.

 

Достъпът до решенията и много документи е възможен на сайта на ЕМА - https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised.

 

Редактор Илияна Ангелова

 

Коментари

Дебилност,само това мога да кажа и слаба държава,с противоречиви сигнали.