Публикация

Д-р София Ангелова: Преболедувалите също са ваксинирани, само че с живата ваксина

Д-р София Ангелова: Преболедувалите също са ваксинирани, само че с живата ваксина

И придобитият, и естественият имунитет са добри за Ковид. Имунната система е една много стройна система в нашия организъм, която ни пази, и това ни задължава и ние да си я пазим, разбира се. С цигарите, със злоупотребата с алкохол и ежедневния стрес общо взето я унищожаваме.


Това коментира пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ.


Според нея

 

обществото не трябва да се дели на ваксинирани и неваксинирани


„Ние, лекарите, особено пулмолозите и инфекционистите, изживяхме тежката криза през октомври-ноември-декември и февруари-март, видяхме колко хора преболедуваха. Част от нас също преболедуваха и се срещнаха очи в очи с COVID-19.


За преболедувалите малко се говори


А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Такава, например, беше БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея и която пази от туберкулозния микобактериум”, отбеляза д-р Ангелова.


По думите й има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани, не са лишени от възможността да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.


Според д-р Ангелова, всички изследвания за Ковид които се правят,  все още са за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем кога трябва да се реваксинираме.

 

Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували - какво се случва с имунитета им?, подчерта опитният пулмолог.

Тя твърди, че

 

хората, които са преболедували коронавирус, не трябва да се ваксинират поне една година след това

 

тъй като няма смисъл.


„Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал. А ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам, че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от тях преболедуваха тежко“, допълни д-р Ангелова.

 

Пълното видео можете да видите ТУК

 

Коментари

Петър  Галев
20 сеп 2021 18:18

Както винаги, точно, професионално и аргументирано мнение на д-р София Ангелова. Смятам за научно необоснована дискриминация ограничението на зеления сертификат за преболедувалите само до 6 месеца от позитивния тест.