Публикация

Д-р Симидчиев: Високата смъртност от COVID e поради малкото поставени ваксини у нас

Д-р Симидчиев: Високата смъртност от COVID e поради малкото поставени ваксини у нас

България е на последно място в Европа по поставени ваксини срещу COVID и на първо по смъртност, а все още нямаме Национална информационна кампания за ползите от имунизацията. Това каза пулмологът и депутат от Демократична България д-р Александър Симидчиев пред журналист и лекари, по време на провелия се на 18 септември семинар „МОСТ“.

 

По думите му високата заболеваемост и смъртност у нас е породена от недостатъчния брой ваксинирани хора, които са

 

по-малко от 20%.

 

„В момента сме на една трета от европейското ниво и на половината от световното. Всички съседни на нас държави, включително Босна и Херцеговина, която няма централно снабдяване с ваксини, са над нас като брой имунизирани. Ние се хвалим, че имаме избор на ваксини, а това е така само защото не поставяме достатъчно“, зави той.

 

Д-р Симидчиев напомни, че на 19 август е направил предложение до министъра на финансите в актуализацията на бюджета да бъдат включени 10 млн. лв. за провеждането нa Национална информационна кампания за ползите от ваксините. Тя е била одобрена от министъра и предложена за гласуване в парламента. За съжаление,

 

по-малко от 40 народни представители гласуваха в нейна подкрепа

 

По думите на д-р Симидчиев ако парите за кампанията бяха одобрени това щеше да спести повече от 480 млн. лв. годишни разходи на държавата, тъй като само цената на хоспитализациите за починалите от COVID миналата година 3330 човека в работоспособна възраст е била над 100 млн. лв.

 

„Според мен депутатите гласуваха против, защото предстоят нови избори и пандемията е удобен политически инструмент, който може да се използва. Ако имахме кампания щеше да се намали възможността да се спекулира и да се злоупотребява с човешките страхове. Кампанията, както беше записана, не предвиждаше абсолютно никаква възможност за отклоняване на средства. Не можеше да се краде от нея“, каза той.

 

Пулмологът добави, че

 

бяха предложени и промени в Закона за здравето,

 

одобрени от МЗ, които да подобрят противоепидемичните мерки, но те все още нямат одобрението на парламента.

 

Д-р Симидчиев заяви, че ваксинацията е единствената възможност на България да излезе от черната статистика за най-висока смъртност в Европа от COVID.

 

 

Коментари

Напълно подкрепям коментара на доц. Константнова, който съотвества на мнението на Д-р Симидчиев. За съжаление становищата и препоръките на такива доказани експерти не се взимат пред вид и общестото превпочита да вярва на хора без необходимото обрзование и липса на всякаква научна информация по въпроса обсебени от собстевеното си его или  политичеснки интереси  ! За мен е срамно, че едва 20% от българският народ е получил пълна имунизация срещу ковид-19 инфекцията. Една доказана ваксино - предотвратима  болест !?

В момента сме на една трета от европейското ниво и на половината от световното. Всички съседни на нас държави, включително Босна и Херцеговина, която няма централно снабдяване с ваксини, са над нас като брой имунизирани. Ние се хвалим, че имаме избор на ваксини, а това е така само защото не поставяме достатъчно“, зави той.

Д-р Симидчиев напомни, че на 19 август е направил предложение до министъра на финансите в актуализацията на бюджета да бъдат включени 10 млн. лв. за провеждането нa Национална информационна кампания за ползите от ваксините. Тя е била одобрена от министъра и предложена за гласуване в парламента. Нали се сещате какво са 10 милиона , предоставени на медиите в предизборна ситуация.....
До тук цитирам какво мисли уважавания от мен колега - д-р Симидчиев , след като го поканиха да стане част от "ДБ ". Нито дума за усилията на колегите си , от които и той беше  - имам предвид НОЩ , където и той се явяваше като консултант , чието мнение беше високо ценено и обсъждано. Нито дума за това , че в началото на пандемията всички се лутахме. Трябваше да лавираме между едни приказки за едно "грипче " / проф. Рада Аргирова , проф. Костов , д-р Антония Първанова , по-късно проф. Чорбанов , доц. Мангъров , разбира се , проф. Чолаков от УНГ ИСУЛ , проф. Мира Кожухарова , настоящият здравен министър д-р Стойчо Кацаров ..... Мога да припомня с лайкове какво споделяха пред медиите тези "специалисти "! След това , някои като проф. Аргирова / чест и прави / смени мнението си - разбра , че с КОВИД 19 шега няма !
Въпреки всичкото това лутане , непопулярни , но в крайна сметка полезни мерки , успяхме да се ориунтираме в целия хаос от информация , заболявания , смърти , страдание. До ваксините дойдохме с твърдото убеждение , че са спасяващи . Търсехме " връзки " за да се имунизираме .
Имаше скандали кой кого и защо е прередил . Описвам цялата ситуация , без да влагам грам политика , тъй като мнението ми е и ще бъде , че медицината не е ПОЛИТИКА  и който смята обратното просто да реши за себе си кое му е приоритет - да се занимава с медицина , с лекуване или с политика .. Пиша това , за да накарам , ако е възможно да се замисли уважаваният от мен колега Симидчиев/ дано прочете материала /. Интересно ми е как се виждаше в собствените си очи , когато Христо Иванов го разхождаше пред "Пирогов " на фона на опашките с хора дошли да се имунизират и свиркащите линейки каращи болни и умиращи от Ковид 19.  Спирам до тук ! Избирам медицината !