Публикация

Как влияе COVID-19 на хората с Хашимото, Базедова болест и други автоимунни заболявания

Как влияе COVID-19 на хората с Хашимото, Базедова болест и други автоимунни заболявания

Д-р Величка Рашкова е ендокринолог в МБАЛ Доверие с няколко десетилетия опит в овладяването на различни състояния и болести на ендокринната система.

 

Срещаме се с нея, за да внесе яснота по една тема, която вълнува много хора, страдащи от автоимунни заболявания - как се повлиява тяхното състояние от короновариуса, могат ли да се ваксинират, може ли ковид да “отключи” такова заболявания или да влоши вече съществуващо…

 

Ето какво смята д-р Рашкова:

 

Нека в началото да ги припомним кои са автоимунните заболявания и с какво се характеризират?

 

Автоимунните заболявания основно се дължат на нарушена реакция на организма към собствен орган. Човешкият организъм започва да произвежда антитела срещу собствен орган и от там започва нарушение на структурата и на функцията на съответния орган.

 

Понякога те могат да водят до доста тежки състояния и да налагат продължително лечение с лекарства, повлияващи имунната система, каквито са имуносупресорите или имуномодулаторите, в зависимост от заболяването и протокола за лечение на съответното заболяване.

 

В областта на ендокринологията автоимунните заболявания са тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, известна още като болест на Грейс, захарен диабет първи тип, който се дължи на автоимунна реакция срещу клетки на панкреаса.

 

Друго автоимунно заболяване е Адисоновата болест, която се развива напоследък като автоимунен процес срещу надбъбречните жлези. То се характеризира с намален имунитет, повишена склонност към инфекции, с ниско кръвно налягане и пигментации по кожата.

 

Лекуват ли се автоимунните заболявания?

 

В ендокринологията се провежда заместително, а не агресивно лечение срещу имунната реакция на организма. Повечето системни заболявания обаче, като лупус, ревматоиден артрит, автоимунна хемолитична анемия, например, налагат имуносупресивно лечение.

 

Ще дам пример с болестта на Хашимото, защото доста жени страдат от нея. При нея става дума за нарушена функция на щитовидната жлеза. Ние провеждаме медикаментозна терапия, която замества работата на жлезата, доставяме на тялото нужните хормони чрез таблетки, а не потискаме имунната система.

 

При захарния диабет е същото - болестта разрушава панкреаса, а благодарение на инсулина ние вкарваме нужните вещества отвън, без да сваляме имунитета.

 

Споменахте Хашимото, нека определим причините за появата му? Начинът на хранене може ли да предизвика това заболяване? Глутеновите храни?

 

Основната причина за появата на Хашимото е фамилната предопределеност. Ако в рода има други случаи на болестта, е добре жената от по-рано да започне да следи функцията на щитовидната жлеза.

 

Бременността и напрежението, което тя оказва върху ендокирнната системата също могат да са причина за появата на Хашимото, затова и на бременните се прави профилактичен преглед на жлезата, за да се види дали функционира нормално.

 

А каква е разликата между Хашимото и между Базедовата болест?

 

Разликата е във антителата, които се образуват при свързването с рецептора. Базедовата болест предизвиква хиперфункция на щитовидната жлеза, докато при Хашимото по-често говорим за хипофункция (намалена активност).

 

Къде е мястото на стреса при отключване на автоимунните заболявания?

 

Стресът може да отключи много болести и е обвиняван като допълнителен фактор. Но не е основният, защото не всички хора, подложени на стрес, непременно отключват заболявания, има и други причини.

 

Много е важно разпределението на деня - човек да има достатъчно време за почивка и за сън, което да се осигури и правилното редуване на будно състояние и сън. Например прави впечатление, че хората, които имат предимно ангажименти нощно време, работят нощно време, също често отключват такива заболявания.

 

Как се отразява Ковид на хората с автоимунни заболявания? Наблюдавате ли увеличение на случаите на автоимунни болести, отключени от Ковид?

 

Човек с хронично заболяване винаги има риск да направи усложнения от Ковид. По отношение на захарния диабет и затлъстяването е известно, че тези пациенти имат повече усложнения и те са на основното заболяване. Тези пациенти е важно да си проследят стойностите, които трябва да бъдат наблюдавани, примерно кръвната захар, хемоглобин при диабет.

 

При заболяване на щитовидната жлеза трябва да се следят съответно хормоните на щитовидната жлеза. Всъщност мога да кажа, че има доста пациенти, които отключват диабет след Ковид или по време на заболяването са с по-висока захар. При тях риска от по-усложнено протичане е по-голям. Също така съм имала случаи на възпаление на щитовидната жлеза след прекаран Ковид.

 

И най-важният въпрос - трябва ли да се ваксинират хората с автоимунните заболявания?

 

Въпросът е автоимунното заболяване да не е обострено в момента, да няма активност и да не се провежда в момента имуносупресивно лечение или да не е наскоро провеждано. В тези случаи е противопоказно да се прави ваксинация. Не трябва да има също остра инфекция, да няма фебрилитет, или някаква друга инфекция, която може да бъде дори и с Ковид.

 

Аз лично смятам, че пациентите трябва да се ваксинират, за да намалят риска от заболяване и от усложнение. Защото едно заболяване от Коронавирус 19 може да доведе до много по-сериозни усложнения, от колкото биха се очаквали след ваксина. Не са наблюдавани голяма разлика и в страничните явления и след различните видове ваксини, така че ако всичко се случва под наблюдение на лекуващия лекар, ползите от ваксините са много.

 

Да се върнем отново към автоимунните заболявания. Хората се страхуват много когато се спомене автоимунно заболяване. Смятат, че като се постави диагноза Хашимото, например и край, тази болест не може да бъде овладяване по никакъв начин. Как да подходим, когато чуем такава диагноза?

 

Смятам, че повечето пациенти, които са с Хашимото, не трябва да се чувстват особено болни. Те са си здрави, трябва само да се следи функцията на щитовидната жлеза и съответно да бъде компенсирана. Не бива да ги притеснява.

 

Има ли превенция? Как можем да предпазим организма си от автоимунно заболяване?

 

Правилният начин на живот, хранене, нормален сън, нормално съотношение между труд и почивка, за да се намали стреса - това са съветите. И ако има друг човек в семейството с автоимунно заболяване, да се ходи по-често на профилактични прегледи.

 

Коментари