Публикация

Масаж и гимнастика на новороденото – нови лекции в Училището за родители на „Софиямед“

Масаж и гимнастика на новороденото – нови лекции в Училището за родители на „Софиямед“

Училището за родители на болница „Софиямед“, което се провежда онлайн през страница във фейсбук, стартира с нова програма. Непроменен обаче остава ангажиментът на специалистите от лечебното заведение да информират бъдещите родители за най-важните аспекти от бременността, раждането и отглеждането на новороденото и малкото дете.


Новите лекции започват от 29 септември


Те ще се провеждат по традиция всяка сряда от 15:00 часа и ще се водят от топ специалисти от болницата в областта на акушерството и гинекологията, неонатологията и педиатрията.


Новата програма стартира с темите на АГ специалистите, свързани с проследяването на нормалната бременност, и ще включват съвети за задължителни прегледи и изследвания през всеки триместър от бременността, за храненето и спорта по време на бременността; подготовката за раждането - прием, техники на дишане и релаксация по време на нормално раждане; поведение в предродилна и родилна зала. И ще премине в теми, свързани с процеса на нормалното и оперативно раждане, ползите от съхранението на стволовите клетки от пъпната връв и обезболяването на раждането.


В ексклузивна лекция на 27 октомври АГ специалистът от ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“ д-р Георги Кръстев ще обсъди с майките така наболялата сред обществото тема в последните години за метода на раждане - нормално раждане или Цезарово сечение.


С лекциите в Училището бъдещите родители ще могат да се упражняват дистанционно и как да сменят правилно памперси, как да поставят новороденото в позиция за кърмене и оригване след хранене, как да го къпят и масажират. Едни от новите лекции в програмата ще бъдат посветени на следродилната депресия, гимнастиката, масажа и закалителните процедури при бебето и малкото дете.


Програмата ще продължи със

 

съвети за успешна и бърза адаптация на бебето и майката у дома

 

след изписването от Родилния дом и представяне на пакет за следродилна грижа у дома, предлагащ се от екипа на Неонатологичното отделение на болницата, които ще даде акушерка Роза Урукова на 10 ноември. Чуйте и цените съвети и насоки на специалистите и за първите грижи за бебето у дома, имунизационния му календар, проблемите, свързани с коликите и първите стъпки при преходното хранене и захранване.


В програмата през новата 2022 г. са заложени лекциите и съветите на педиатрите от Детско отделение на лечебното заведение и темите: „Нервно-психично развитие на новороденото и малкото дете“, „Най-честите здравословни проблеми през първата година“, „Спешни състояния в детската възраст“. Те ще дадат и ценни съвети на родителите относно методите за повишаване на детския имунитет в новата лекция: „Имунитет на бебето и малкото дете“.


Партньори на Училището за родители са едни от водещите утвърдени марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, както и за бебешки принадлежности и играчки. Всички те също ще се включат след лекциите на лекарите и медицинските специалисти от болницата със своите съвети и насоки към бъдещите родители.
Лекциите в Училище за родители „Софиямед“ бъдещите родители могат да гледат онлайн във фейсбук на: https://www.facebook.com/uchilishtezaroditeliSofiamed

Коментари