Публикация

Не сте сами на пътя, скоростта убива!

Не сте сами на пътя, скоростта убива!

За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) подкрепя инициативата за „Ден без загинали на пътя”, който отбелязваме днес, 21 септември. Целта е да се обърне внимание на шофьорите и пешеходците да бъдат бдителни, отговорни и да спазват правилата за движение.


Войната по пътищата не спира, а черната статистика става все по-жестока

 

Според данните, всеки ден по пътищата на Европа загиват 70 души.


Инициативата „Дни на безопасност” на ROADPOL се провежда за втора поредна година, като наследява добрите практики, отговорната мисия и посланията на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), която се провежда в цяла Европа.
Тазгодишното послание е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а целта е една – ден без жертви на пътя!


Пандемията води до високи нива на стрес

 

Успокойте се, защото прекомерният стрес може да доведе до сериозни пътнотранспортни грешки и пътни катастрофи. Пандемията е извън вашия контрол. Вашето шофиране е, отбелязват още организаторите на инициативата.
Автомобилът може да ни убие нас, но ние може да убием и други хора. Травматизмът на пътя е главната причина за смърт през последните години, коментират медиците от ВМА, където ежедневно постъпват пациенти след пътнотранспортни произшествия от цялата страна.


Прекомерната скорост е основната причина за смъртта на пътя. От вас зависи да останете живи и да спасите животи, категорични са лекарите и призовават водачите да не се разсейват, докато са зад волана.


Според данните,

 

пешеходците имат 90% шанс да оцелеят след удар от превозно средство, движещо се с 30 км/ч

 

и по-малко от 50% шанс – при удар с 50 и повече км/ч.


Едни от най-уязвимите участници на пътя са мотористите. През последните години ВМА и най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders” обединиха усилията си в битката за спасяването на човешки животи. В рамките на сътрудничеството между болницата и любителите на високите скорости са проведени редица съвместни инициативи и обучения за оказване на „Първа помощ” на пътя.
#ЗаедноМожем #roadpolsafetydays #ШофирайОтговорно

 

Коментари