Публикация

НСОПЛБ – на 10 години

По време на Третия юбилеен конгрес по обща медицина, който се проведе от 11 до 14 ноември в Пловдив, тържествено бяха отбелязани 10 години обща медицинска практика в България и 10 години от създаването на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.


На форума присъстваха около 600 общопрактикуващи лекари от страната, семейни лекари от Сърбия, Македония, Хърватия и Турция, съобщава НСОПЛБ.

Особено голям интерес предизвикаха презентациите на тримата чуждестранни лектори – проф. Рудолф Ликар (Австрия), проф. Албърт Леви (САЩ), и д-р Кристоф Казар  (Франция), които споделиха с българските колеги своя практически опит, наблюдения и перипетии в ежедневната си практика.

Темата на кръглата маса „Специализацията по обща медицина и продължаващото обучение на общопрактикуващите лекари” събра участниците във форума на оживена дискусия, където бяха обсъдени състоянието, проблемите и възможните решения, свързани с обучението и дейността на семейните лекари у нас и в чужбина.

Строгата тематика на научната програма по време на трите дни не попречи на  участниците в конгреса да отпразнуват и своя юбилей с огромна торта.

За пръв път беше избран химн на организацията - „Живот за всички” - песен, създадена от д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар от Момчилград.

Тази година членовете на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари раздадоха уникални награди на свои колеги. Беше избран по традиция за шеста поредна година новият носител на приза „Семеен лекар на 2010”. Това е д-р Слави Славов от Стара Загора. Д-р Снежана Бакърова от Смолян беше наградена с грамота като „Най-активен член на НСОПЛБ”. „Най-активна структура на НСОПЛБ” е Сдружението на общопрактикуващите лекари в община Кюстендил с председател д-р Румен Алексов.

Общопрактикуващите лекари наградиха най-възрастния и най-младия си колега. Д-р Вельо Ломанов от София-област стана „Ветеран на годината”, а д-р Десислава Ковачева от Пловдив е „Най-младият общопрактикуващ лекар”.

Интерес предизвикаха и наградите „Бедуин на годината” – за общопрактикуващ лекар с най-тежка практика беше определена д-р Людмила Димитрова от Разград, която обслужва 10 населени места, разположени на 70 кв. км площ.

Абсолютен и единствен фаворит за наградата „Човекът-желязо” беше  д-р Селиме Карагьозова от Разград – семеен лекар, издържал най-много проверки през годината.

Призът „ОПЛ с най-много специалности” отиде в д-р Емил Миленков от Враца, който има специалности по вътрешни болести, обща медицина, пулмология и бронхология.

Наградата за „Спортни постижения” беше присъдена на  д-р Надя Друмева от Бяла, област Русе, която е носителка на златни и сребърни медали на Балканиадата по лека атлетика в дисциплините на висок и дълъг скок за 2009 и 2010 г.

Специално за конгреса беше издадена книжка със стихове, проза и илюстрации на общопрактикуващи лекари, които бяха отличени с грамоти за „Художествено творчество”. Това са д-р Невин Садъкова от Кърджали (поезия, илюстрации),  д-р Любомир Киров (поезия), д-р Ивелина Георгиева от Варна (поезия), д-р Роза Митрева от Самоков (за цялостно творчество) и д-р Радослав Паскалев от Павликени, област Велико Търново (художник), който бе изложил своите чудесни произведения в специална зала.

Семейните лекари изпратиха и няколко специални, закачливи подаръка. За пациентски организации приготвиха пакети с билки и пожелание: „С надежда този подарък да ви защити от болести, ако не ни позволят да ви лекуваме!”, а за министъра на финансите опаковаха спортни бухалки с придружаващо писмо с пожелание „Да не забравя, че от играта до грешката има само една стъпка!”.

„На финала, след приключване на конгреса, всеки страничен наблюдател вече е твърдо убеден в уникалността на българските общопрактикуващи лекари, които за пореден път доказаха, че са най-живата и специална част от съсловието. Те могат да бъдат много последователни и твърди в своите искания, както и трогателни и нежни – когато показват своето друго лице”, допълват от сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментари