Публикация

Как да пием кафе без да губим антиоксидантите в него?

Ново изследване установило, че захарта и сметаната, която не е произведена от мляко, унищожава до голяма степен полезните свойства на кафето като блокира здравословните антиоксиданти в запарката.

Участниците в изследването били помолени да пият кафе по 3 различни начина – чисто, с малко пълномаслено мляко и със захар или с растителна сметана.

Взетите от тях след това кръвни проби показали различни стойности на хлорогенна киселина – антиоксидант в кафето, който допринася за благотворния ефект на кафето при намаляване на риска от диабет.

Оказало се, че млякото почти не влияе на стойностите на това вещество, а растителната сметана и захарта ги намалява с 23–29 %.

Учените не са изяснили докрай защо захарта и растителната сметана унищожават антиоксидантите в кафето.

Изследванията ще продължат, а и трябва да се отговори на някои въпроси за ефекта на млякото - някои проучвания са показали, че в чая млечните протеини се свързват с хлорогенната  киселина и спират постъпването на антиоксидантите в организма.  

Със сигурност може да се каже, че колкото по-малко неща добавяте към кафето си, толкова е по-добре за здравето ви.

Освен това, като не добавяте захар няма да приемате излишни калории. Ако държите на млякото, добавяйте по няколко капки и то обезмаслено. Пълномасленото мляко и повечето растителни сметани съдържат наситени мазнини.

Коментари