Публикация

Тонзилотрен - лекарството, което покрива всички критерии за лечение на остри и рецидивиращи тонзилити

Тонзилотрен - лекарството, което покрива всички критерии за лечение на остри и рецидивиращи тонзилити

През есенно-зимния сезон, в който се наблюдава зачестяване на инфекциите на горните дихателни пътища, проблемът с тонзилитите и фарингитите е особено актуален. Гърлото има важната защитна функция – първа бариера срещу патогенните микроорганизми, заради което често страда през студените месеци.

 

В повечето случи причините, които могат да доведат до тези заболявания, са вирусните инфекции. В 70-80% от случаите при острите състояния става дума за адено-, рино- и Епщайн-Бар вируси. Само при около 20-30% в началото може да е налице бактериална инфекция, като тя най-често е причинена от бета-хемолитичен стрептокок от група А, който води до т. нар. „стрептококов тонзилит”.

 

Когато е налице вирусен тонзилит, промените, които настъпват в небните тонзили, водят до инвазия на бактерии, която е вторична, т.е. един вирусен тонзилит може да премине в бактериален, което задължително налага лечение с антибиотици.

 

Любопитен факт е, че тонзилофарингитите, причинени от бета-хемолитичен стрептокок, са по-чести при деца между 5-15 г. Статистиката сочи, че вирусният причинител засяга хора във всички възрасти, а хроничният тонзилит е най-разпространен във възрастта между 16 и 20 години.

 

Какви трябва да бъдат изискванията към основните препарати за лечение на тонзилофарингити?

 

Първият критерий, на който трябва да отговаря едно лекарство за лечение на тонзилити и фарингити, е изразено противовъзпалително действие. Едва 20% от случаите са бактериални тонзилофарингити, т.е. тонзилофарингитното лечение не трябва веднага да стартира с антибактериална терапия.

 

Тъй като тонзилите са имунологичен лимфен орган, друго изискване към препаратите, използване за лечение на тонзилофарингити, са да имат лимфотропно и имуномодулиращо действие.

 

Не на последно място, медикаментът трябва да има отличен профил на безопасност.   

 

Лекарството, което отговаря на всички критерии за лечение на остър и хроничен тонзилит, увеличени тонзили и във време на възстановителния период след тонзилектомия, е Тонзилотрен. Той е 5-компоненто лекарство с напълно природен състав, подходящ за възрастни и деца над 2 г.

 

  Тонзилотрен покрива основните терапевтични цели, а именно:

 

  • противовъзпалително действие, което води до бързо облекчаване на симптомите
  • обезболяващо действие, с което се подобрява качеството на живот на пациента
  • имуностимулиращо действие, което е важно, за да не се получават бактериални усложнения от суперинфекция с различни бактериални причинители
  • възстановява физиологичната структура на тонзилите

Терапевтичният ефект и отличният профил на безопасност на Тонзилотрен при остри и хронично-рецидивиращи тонзилити е потвърден в редица клинични изследвания.

 

В едно от тях участие взимат 1368 възрастни  и деца от 6 до 35-годишна възраст, като критериите са остър или обострен хронично рецидивиращ тонзилит, без антибиотично лечение и без прием на други хомеопатични и фитопрепарати.

 

Терапията в острата фаза е в рамките на 14 дни. Пациентите са приемали по 1 табл. Тонзилотрен на всеки час, максимално до 12 табл. дневно, до подобрение на симптомите. Поддържащата дозировка е 1-2 табл. 3 пъти на ден в зависимост от възрастта на пациента. За предотвратяване на рецидиви са прилагани допълнителни 6 седмици – 3 пъти по 1 табл. На шестия ден от курса на лечение се наблюдава рязко намаляване на типичните за тонзилита симптоми  - затруднено преглъщане, болка, саливация, хиперемия. На 14-ия ден е отбелязано почти пълно изчезване на всички симптоми. След 14-дневното лечение с Тонзилотрен 98,3% от пациентите са без оплаквания или имат значително или умерено подобрение на оплакванията. При хронично рецидивиращите тонзилити 78,7% са без оплаквания след лечение с Тонзилотрен. Всичко това доказва, че при навременно стартиране на лечението резултатността е изключително висока.

 

Цялото проучване можете да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Tonsilotren_lechenie na ostri tonsiliti.pdf

Коментари