Публикация

Има ли връзка между продължителността на живота и гладуването?

Много хора сложиха началото на 40-дневния си подвиг, наречен Коледни пости. Но ако за вярващите на първо място е идеята за духовното пречистване и самоусъвършенстване, то за учените интерес представляват преди всичко особеностите на постното меню и влиянието му върху здравето.


В последно време се появиха много изследвания за връзката между гладуването и продължителността на живота. Списание Lancet публикува статия на група учени от Националния институт по геронтология на САЩ, които провели серия експерименти с мишки. Те ги хранили по веднъж на два дни, но до насита.
В резултат опитните животни живели значително по-дълго от тези в контролната група, които били хранени по обичайния начин. Освен това експерименталните мишки се оказали по-устойчиви към стреса и инфекциозните заболявания.

Същият ефект бил установен и при друга група животни, които били хранени с 40% по-нискокалорична храна. Очевидно е, че колкото по-малко и по-рядко хапват мишките, толкова по-здрав и издръжлив става техният организъм. Такъв режим на хранене облекчава и заболявания като захарен диабет и болестта на Алцхаймер.

Изследователите смятат, че при снижаване на калоричността на менюто главният мозък и целият организъм преживяват умерен стрес, който се явява като тренировъчен фактор. Справянето с по-силния стрес, какъвто причиняват и заболяванията, е далече по-лесно. Този ефект може да се сравни с влиянието на физическото натоварване – колкото по-трениран е човек, толкова повече натоварване може да издържи в бъдеще. Освен това при постещите мишки е установено снижаване на нивото на глюкозата в кръвта.

Учените от Националния институт по геронтология на САЩ възнамеряват да продължат изследванията с доброволци. Докато се появят крайните резултати, в американските списания за здравословно хранене вече се публикуват препоръки за хранене два пъти на ден вместо обичайните три пъти. За Америка проблемът със страдащите от наднормено тегло е общонационален, защото броят на хората със затлъстяване расте. Възможно е разрешението да се крие в идеята за регулярен пост.

Коментари