Публикация

Съвети за подсилване на детския имунитет

Съвети за подсилване на детския имунитет

Защитата на детския организъм особено през преходния есенен сезон е от първостепенна важност за всеки родител на ученик и дете, тръгващо на детска ясла или градина. Именно затова фокусът и на специалистите по детски болести през този период от годината е върху укрепването на имунната система на децата и даването на съвети за това към родителите.


Ето и съветите на педиатрите от Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“:


Хранене и спорт


Грижата за имунитета на детето включва правилно и най-вече разнообразно хранене, и спортуване на открито.


Достатъчно е детето да приема всеки ден пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, риба в количества според възрастта. Особено важен е приемът на месни продукти, тъй като в тях се съдържат повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система. Трябва да се ограничават мазнините, особено животинските, приема на захар, захарни и сладкарски изделия, консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, да се избягват пържените и солените храни, които са предпоставка за наднормено тегло, което пък е причина за много хронични заболявания. Децата трябва да приемат ежедневно достатъчно вода и течности.


Имуностимулатори


Те също намират своето място в усилията за подсилване на имунитета на детето, но трябва да има индикации за техния прием и лекарско назначение:

  • ако детето боледува често още от кърмаческа възраст;
  • заболяванията продължават по-дълго от нормалното;
  • хремата продължава със седмици;
  • при наличие на алергия;
  • често разстройство;
  • има намален апетит;
  • анемия;
  • наследствени фактори.

Добре е имуностимулантите да са изработени на базата на природни продукти – пчелен мед и неговите производни (пчелен прашец, клей, пчелно млечице), черен бъз, водорасли, коластра, рибено масло, български билки. От предлаганите в аптечната мрежа имуностимуланти е добре да се ползват тези, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата и запазват естествената роля на имунната система. Такива са ехинацея, слез, черен бъз. Освен това те притежават и антиоксидантно, противовъзпалително и антивирусно действие и са добро решение, тъй като при остра вирусна инфекция под действие на агресията на патогена в организма се задействат защитни механизми, които водят до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които макар и полезни в процеса на защита, могат също да доведат до увреждане на клетките.


Витамини


В световен мащаб се наблюдава недостиг на витамин Д. Приемът на витамини е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето.
Когато има висока заболеваемост от остри респираторни инфекции и грип е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.


Витамин Д има ключова роля по отношение на имунитета. Излишъкът от витамини обаче също може да има неприятни последици. Водноразтворимите витамини като С и В се усвояват и ненужното се изхвърля с урината, докато мастноразтворимите А, К, Д се натрупват. Вит. Д не трябва да се приема, ако няма дефицит от него в организма.

Коментари