Публикация

Експертен съвет препоръчва трета доза от COVID ваксината за определени групи

Експертен съвет препоръчва трета доза от COVID ваксината за определени групи

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предлага насоки за прилагане на допълнителна или бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в България на рискови групи от населението.

 

Прилагането на третата доза ваксина ще бъде по желание

 

- съобщава здравното министерство.


Тя ще е за:

 

1. хора с компрометирана имунна система:

  • хора с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;
  • хора с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2. лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

 

3. медицински персонал с висок риск от заразяване;


4. хора над 65 години;


5. хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.


Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са

 

  • човек да е преминал пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;
  • преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;
  • на хората, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
  • желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech

 

поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.


Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца

 

като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и възрастни хора над 65 години.


При хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

 

Коментари