Публикация

Създаването на модерен лъчетерапевтичен център в Пловдив пред провал

Създаването на модерен лъчетерапевтичен център с два линейни ускорителя в Пловдив може да се провали заради бездействието на ръководството на пловдивския онкодиспансер.


Това заявиха от Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив, в чиято Клиника по лъчева терапия по проект трябва да се създаде високотехнологичният комплекс за лечение на раково болни от Южна България.

От години в клиниката се помещава и по съвместителство работи телегама-терапевтичната система „Рокус - М” на общинския онкодиспансер. Апаратът, който е произведен преди повече от 25 години, трябваше да бъде демонтиран до 31 октомври 2010 г., когато изтече и лицензът му за ползване.
Вече 16 дни уредът е изведен от експлоатация, но от ръководството на онкодиспансера не са взели никакви мерки за демонтажа му.

„Днес за първи път, и то от медиите, в УМБАЛ „Свети Георги” научихме, че се готви процедура за възлагане на обществена поръчка за премахване на апарата”, заявиха от болницата.

Закъснялото обявяване на обществената поръчка възпрепятства монтирането на новия ускорител на електрони, за който на болницата е отпусната целева субсидия от Министерството на здравеопазването още през 2008 г.

Само преди седмица подобен обновен център с един модерен линеен ускорител беше открит в София от премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който изрази увереност, че в скоро време подобен комплекс ще се открие и в Пловдив в болница „Свети Георги”.

За съжаление с всеки ден забавяне на проекта все по-голям брой раково болни хора се обричат на невъзможност от получаване на съвременна медицинска помощ, отговорност за което нито една институция, още по-малко лекар, не бива да поема, се посочва в писмото, с което ръководството на болницата прикани за пореден път управителя на диспансера д-р Недялка Митова да ги уведоми как и кога предвижда преместването на неработещия апарат. Една процедура за възлагане на обществена поръчка може да се забави със седмици, дори с месеци.

„Онкодиспансерът е предупреден за закупуването на втория линеен ускорител още преди две години, но досега реално не са предприети мерки за демонтаж и преместване на „Рокус - М”. Съобразихме се с времето за изграждане на собствена площадка, с каквато диспансерът не разполага – по медицински стандарт 2 години са необходими за подготовка на помещение за лъчетерапия”, потвърдиха от болницата.

Забавянето на демонтажа на апарата не е от полза за никого, най-малкото за онкодиспансера. В проекта за високотехнологичния център за лъчелечение е предвиден период, през който ще работи само единият линеен ускорител на УМБАЛ.

Бездействието от страна на онкодиспансера обаче застрашително увеличава този срок и заплашва здравето на най-тежко болните пациенти в страната – онкоболните, изтъкват от болница „Свети Георги”.

От лечебното заведение обясниха, че своевременното пускане в експлоатация на втория линеен ускорител в Клиниката по лъчетерапия ще превърне Пловдив в един от четирите високотехнологични центъра за най-съвременно и прецизно лечение на пациенти с ракови заболявания и в първия онкологичен център с два линейни ускорителя.

Коментари