Публикация

Когато инфарктът протече нетипично

Всички са виждали по филмите или са чели описания какво се случва при сърдечен инфаркт. Човекът получава силни и дори нетърпими болки зад гръдната кост, облива се в студена пот, държи се за гърдите, уплашен е. И наистина – това е клиничната картина на много от инфарктите.


Това бурно протичане не оставя съмнение, че нещо много сериозно се случва със здравето ни и обикновено пациентът или неговите близки търсят своевременна медицинска помощ.

Проблемът е, когато сърдечният удар подмолно атакува сърцето, без да даде категорични симптоми. Обикновено това се случва при пациентите с диабет, защото при тях периферната нервна система е засегната от болестта и болковите изживявания са много по-леки или изобщо липсват.

Лошото е, че доста хора изобщо не подозират, че имат диабет и при тях се оказва, че безболковият инфаркт е първа проява не само на исхемичната болест на сърцето, но и на самия диабет.

Все пак, ако инфарктът е обширен, той се проявява чрез внезапна слабост и безсилие, общо неопределено прилошаване, обилно студено изпотяване.

Затова подобни оплаквания, когато не могат да бъдат свързани с друго заболяване (напр. протичаща вирусна инфекция), изискват спешно диагностично уточняване.

В тези случаи важи правилото „По-добре един допълнителен кардиологичен преглед, отколкото пропуснат шанс за навременно и съвременно лечение”.

Затова при всеки пациент с диабет или при хора в напреднала възраст внезапната слабост и прилошаване изисква своевременен медицински преглед в добре оборудвана болница.

Важното е там да може да се направи ЕКГ и да се изследват типичните сърдечни ензими, които се повишават при инфаркт – CPK, Тропонин, АсАТ, АлАТ и др.

Инфаркът може да протече нетипично и при засягане на задната и долната стена на сърцето. Тогава вместо болка в гърдите с разпространение към лявата ръка, основно се явява болка под лъжичката, гадене, повръщане и изобщо дискомфорт в горната част на корема. Затова ако тези оплаквания се явят внезапно при хора над 45-50 г. е добре да се изключи инфаркт.

При задно-долните инфаркти често се явяват ритъмно-проводни  нарушения. Понякога пулсът спада дотолкова (под 40 удара в минута), че мозъкът не се оросява адекватно и пациентът изглежда като пиян или дрогиран: отговаря мудно, замаян е, залита при опит да ходи, пада на земята.

Възможно е да получи и инсулт заедно с инфаркта поради драстично спадане на кръвното налягане.

През последните години много от инфарктите се лекуват успешно чрез т.н. първична ангиопластика. Важно е това да стане в първите часове след инцидента, за да се съхрани възможно най-голяма част от пострадалия сърдечен мускул.

Съвременните кардиолози проникват до сърцето със специален катетър, влизайки през артерията на бедрото или китката на ръката. С контрастно вещество оцветяват кръвоносните съдове в сърцето и виждат къде има стестение и запушване.

След това раздуват на запушеното място малко балонче, с което е снабден катетърът и така възстановяват кръвния ток. За да се отвори трайно запушената артерия, често се налага да се постави стент. Това е малко приспособление, подобно на пружинка от химикалка, изработено от специална материя, което поддържа необходимия отвор в кръвоносния съд, за да може кръвта да циркулира.

Затова е изключително важно всеки инфаркт да бъде разпознат навреме, да получи правилна диагноза и съвременно лечение. Ролята на самия пациент и на неговите близки за това никак не е малка. При съмнение за инфаркт не търсете личния лекар. Така само губите време.

Направо извикайте спешна помощ или лично заведете пациента в болница с инвазивна кардиология. Но е важно той да не се движи самостоятелно, а да бъде пренесен на ръце или на носилка. Затова е по-добре да се изчака специализиран транспорт.

Коментари