Публикация

Проф. Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет

Проф. Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет

Кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет.


Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.


„Освен антителата, които са представители на хуморалния имунитет, има и клетъчен имунитет – малък процент клетки, които запазват паметта за антигена, с който сме имунизирани - в случая част от вируса SARS-CoV-2, и когато отново настъпи среща с този вирус, те се размножават страшно бързо - само за ден-два и започват да синтезират въпросните антитела. Ако не сме се срещали с вируса и не сме имунизирани, са необходими 7 до 10 дни за това“, поясни проф. Аргирова.


Хората не се ваксинират - това според нея е причината да сме първи по смъртност

 

По думите ѝ досега е трябвало поне 50% от населението да е получило и двете дози от ваксините срещу коронавирус.

 

Проф. Аргирова: Антителата предпазват от Covid-19 за около осем месеца


Тя допълни, че е направила справка в болница „Токуда“. За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при Ковид, само един е бил ваксиниран.

Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината, категорична беше проф. Аргирова.


Вирусологът обясни, че третата доза от ваксините е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, „защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират“.


Втората група, които е добре да си поставят трета доза според нея, са хора, които страдат от някакво заболяване, при което има намалена функция на имунната система – например трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни, но тежки заболявания и други.


Промяна в клиничните прояви на вируса


Проф. Радка Аргирова обясни, че сега инкубационен период е по-кратък - преди е имало 7-10 дни до развиване на симптоматиката, сега това става по-бързо.


„Не се срещат така често нарушенията в обонянието или вкуса, които демонстрираха първите болни, или да кажем хората по време на първата вълна. Дори по тези признаци много често идваха да се изследват.


Най-често сега симптоматиката е суха кашлица, недостиг на въздух, т.е. затруднено дишане, има и ринит (хрема). Задухът обаче тръгва много бързо, когато започне. Ако не са взети никакви мерки, и има небрежно отношение, буквално след ден-два започва тежък задух и кислородна недостатъчност“, допълни специалистът.

 

Коментари

Ирена Тоскова
14 окт 2021 11:12

Здравейте,
Ваксинирани сме с АстраЗенека през месец май цялото семейство.На 13.10.2021г. си направихме тест за антитела.Съпругът и дъщеря ми имат съответно 266 и 366 igG антитела.Аз имам само 34,4.Имам Тиреоидит на Хашимото.Според Вас трябва ли да си направя трета игла?

Здравейте, Г-жо Тоскова, благодаря Ви за доверието! Вие можете веднага да си направите 3-та игла, но можете и да изчакате, напр. 3-4 седмици, ако желаете. Това е така, защото фактът, че въобще имате антитела, говори, че имате и клетъчен имунитет, който ще сработи веднага щом и ако вирусът отново Ви 
нападне. Така че изберете сама своя вариант - и двата са възможни!
Поздрави и бъдете здрава!