Публикация

Ръководството на МУ-Плевен очерта кризисен план за действие след пожара в Ректората

Ръководството на МУ-Плевен очерта кризисен план за действие след пожара в Ректората

Пожарът, възникнал днес, 29.09.2021 г., в 12:45 ч. инцидентно на покрива на Ректората на МУ-Плевен и засегнал голяма площ от 800 кв. м., е потушен изцяло до 14 ч. от 5 пожарни автомобила и 20 огнеборци с две височинни стълби.

За кратко време бяха евакуирани всички студенти, преподаватели и служители, а районът на университета - отцепен. Няма жертви или пострадали.

Повечето аудитории и лаборатории на висшето училище са невредими. Има нанесени материални щети на Библиотеката на МУ-Плевен, без да е засегнат библиотечния фонд. Засегнати са катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на Ректората - зала «Авицена». Във Вивариума също има нанесени щети, но всички животни са невредими и преместени на безопасно място в незасегнати зали на катедрата по анатомия. Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, както и пълният размер на претърпените щети.

На 29.09.2021 г. на извънредно заседание на ректорския съвет Ръководството на МУ-Плевен състави спешен кризисен план за действие с цел справяне с извънредната ситуация. Учебните занятията в присъствена форма по утвърдените графици, заложени на територията на Ректората, ще преминат в онлайн формат до края на следващата седмица - от 30.09. до 08.10.2021 г. вкл. За следващите 48 ч. територията на Ректората ще бъде затворена и поставена под наблюдение от дежурни екипи за намаляване на риска от повторно възникване на пожар. Студентите на МУ-Плевен ще се включат като доброволци за справяне с извънредното положение.

 

Коментари