Публикация

Гъбичките са упорити и често изморяват пациента с непрекъснати рецидиви

Гъбичките са упорити и често изморяват пациента с непрекъснати рецидиви

Гъбичните инфекции на ноктите са толкова разпространени, че представляват почти половината от всички заболявания, от които страдат пръстите на краката.

 

Както посочва водещият дерматолог доц. Георги Пехливанов с повече от 40-годишен клиничен опит, най-често от микоза са засегнати първият и петият пръст на краката, защото се притискат от обувките.

 

Усложненията обикновено са плод на лекарска грешка

 

Усложненията от онихомикозата не са чести, но са упорити и обикновено са резултат от лекарска грешка. Получават се, когато заболяването не се диагностицира като гъбична инфекция, а се определи като контактен или друг тип дерматит. Това не само затруднява и забавя лечението, но и спестява на пациента редица неудобства и финансови средства.

 

Рецидивите са често срещан проблем в хода на терапията, с който се сблъскват медици от Американската академия на семейните лекари. В своето online издание те посочват рисковите фактори за него - съпътстващо заболяване, генетични причини, имуносупресия, неправилно дозиране или продължителност на лечението, влага, оклузивни обувки, напредналата възраст, лоша хигиена или травма.

 

Повторната поява на инфекцията може да бъде причинена, ако микозата не е напълно излекувана или да се дължи на реинфекция. Докладваната честота на клиничния рецидив при онихомикоза варира от 10% до 53%, независимо от използвания терапевтичен метод.

 

Пациентите се изтощават от продължителното лечение

 

Много от заразените се уморяват от продължителните неуспешни лечения или от рецидивиращата патология и в крайна сметка избират да се подложат на постоянно отстраняване на ноктите.

 

Лекарят трябва да започне борбата с гъбичките в ранните стадии на болестта, защото чрез кръвта те могат да се разпространят към вътрешните органи. Ако пациентът има слаб имунитет, се получават тежки инфекциозни усложнения: токсични и алергични заболявания на сърцето, черния дроб, коремните органи и бъбреците.

 

Изборът на медикамент е най-успешен след консултация с дерматолог

 

Пациентът няма как да избере сам продукта, защото на пазара се предлагат голям брой лекарствени средства, смята доц. Пехливанов. Едни съдържат млечна или салицилова киселина, други като Микодефен - иновативния циклопирокс. Това е активната субстанция на продукта, предлаган под формата на лак за нокти, която има свойството да прониква в нокътя и да достига висока концентрация до 48-ия час. Затова е редно да бъдат насочени от специалист дерматолог. 

Коментари