Публикация

В МБАЛ ВИТА предлагаме безболезнено неоперативно решение за отстраняване на камъни в бъбреците

В МБАЛ ВИТА предлагаме безболезнено неоперативно решение за отстраняване на камъни в бъбреците

Д-р Живко Сиромахов от МБАЛ ВИТА е уролог с опит в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на отделителната система, трансуретралната хирургия и ендоурологията. Той извършва съвременно оперативно лечение на широк спектър от урологични заболявания - уролитиаза, доброкачествена простатна хипертрофия, онкоурология и уроинфекции.

 

Д-р Сиромахов, какви са симптомите на бъбречно-каменната болест?
В повечето случаи  пациентите се оплакват от болки в пояса откъм страната на камъка. Болките могат да бъдат разнообразни – силни, коликообразни или тъпи и постоянни. Възможно е заболяването да протича дори без болка, което важи обикновено за по-големите камъни. Колкото по-малък е камъкът, толкова по-голяма е възможността той да тръгне по уретера и да предизвика криза.
 
Как се диагностицират камъни в бъбреците?
Във ВИТА прегледът включва консултация, ултразвуково изследване, рентгенография, допълнени при необходимост от контрастно изследване (урография) или компютърна томография.

 

Какво представлява Екстракорпоралната литотрипсия?
Това е един от най-разпространените методи за лечение на камъни в бъбреците. Представлява извънтелесно разбиване на камъни в пикочните пътища, което се осъществява при определени показания на камъните в пикочопроводите. При екстракорпоралната литотрипсия с помощта на специална машина (наричана още литотриптер), се произвеждат ударни вълни, които проникват в тялото и разрушават разположения в бъбрека, или уретера камък.

 

Камъни, които преди се оперираха, сега се третират буквално за минути, а пациентът може да се върне към обичайната си активност още през същия ден. Успеваемостта на този метод го поставя сред най-резултатните, цитирани в европейската и американска литература.
 
Във ВИТА процедурата се извършва със съвременен литотриптер, който генерира ударна вълна, фокусира я под рентгенов контрол я насочва към камъка. Впоследствие раздробените парченца се елиминират спонтанно с урината като най-често не предизвикват болки или кризи.


Процесът на елиминиране на камъните с урината може да продължи от няколко дни до няколко седмици.

В кои случаи се прилага?
Една голяма част от забелязаните на рентгена камъни, които са с размери до 2 см, са подходящи за екстракорпорална литотрипсия. При камъни с големи размери или в случаите, когато бъбрекът е запушен, е по-уместно предварително да се постави стент в пикочопровода и на втория етап да се извърши екстракорпорална литотрипсия.

 

Какви са предимствата на този метод?
Големи. Едно от тях е възможността за извършване на манипулацията веднага, без особена предварителна подготовка. Успеваемостта е изключително висока - методът е ефективен в 80% от случаите. При екстракорпоралната литотрипсия  липсва болка и не се налага упойка. Рискът от усложнения е минимален и няма болничен престой, т.е. методът е амбулаторен.

 

Манипулацията трае средно около 40 минути и не налага анестезия. При една процедура върху камъка се нанасят средно около 2000-2500 удара. При големи и много твърди камъни може да се наложи повече от една манипулация. След всяка интервенция пациентът се проследява ехографски и с рентгенография.

 

Какви са противопоказанията за екстракорпоралната литотрипсия?
Противопоказания за процедурата са: наличие на бременност; анатомични особености на отделителната система, които пречат на спонтанното елеминиране на конкрементите, както и прекалено големи по размери камъни /отливъчни/.

 

Нужно ли е пациентът да спазва някаква диета?
Не, нищо задължително, освен стандартния протокол, с който Вашият лекар ще Ви запознае при прегледа преди процедурата.

 

Колко продължава манипулацията?
Различно при отделните пациенти, но средно – около 40 минути.

 

Каква е подготовката за манипулацията и има ли проследяване след нея?
На всички пациенти за Екстракорпорална литотрипсия в МБАЛ ВИТА задължително се правят кръвни изследвания, ехография и рентгенография непосредствено преди процедурата, за да се избегнат евентуални усложнения. Двадесет дни след това се провежда рентгенов и ултразвуков контрол на резултата от извършената манипулация.

Задължително ли е, ако имаме камъни в бъбреците, да ги отстраним и кога можем да отложим лечението?


Не за много дълго време, защото камъкът увеличава големината си непрекъснато. А това нарастване води до сериозен риск от бъбречна инфекция. Едновременно има опасност камъкът да блокира бъбрека и да доведе до бъбречна недостатъчност.

 

Случва ли се след успешно отстраняване на камъните те да се образуват отново?
Понякога се случва и това, тъй като склонността на организма да образува конкременти остава. За да нямате повече проблеми, трябва да промените коренно ежедневите си условия на живот, хранителните и хигиенните си навици, което не винаги е лесна задача.

 

Можете ли да дадете съвет за превенция на камъни в бъбреците?
Винаги препоръчвам повишен прием на вода и стриктна профилактика на бъбречните инфекции.

 

Как може да се запишем за преглед и евентуално за екстракорпоралната литотрипсия?
Специалистите на ВИТА са на разположение за консултации, въпроси и прегледи всеки ден след предварително записване на час на телефоните на регистратура или чрез superdoc.bg.

Коментари