Публикация

Д-р Георги Цигаровски: Искат да следим пациенти с COVID-19, а имаме строг лимит на изследванията

Д-р Георги Цигаровски: Искат да следим пациенти с COVID-19, а имаме строг лимит на изследванията

Д-р Георги Цигаровски, д.м. е Общопрактикуващ лекар (ОПЛ) с над 20 годишен опит и председател на БЛС в Пловдив.

 

Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1996 г. Специалност Обща медицина придобива през 2003 г. След дипломирането си през 1996 г., работи последователно като терапевт в спешен кабинет и участъков лекар в ДКЦ 4, Пловдив. Хоноруван асистент към Катедрата по обща медицина в Медицинския университет в Пловдив. От 2000 г. има собствена практика като общопрактикуващ лекар. През 2020 защитава докторска степен по „Обща медицина“.

 

Пловдивският общопрактикуващ лекар доктор Георги Цигаровски получи престижно отличие от Европейската организация на специалистите по Обща и фамилна медицина WONCA Europe. Той бе награден за принос към развитието на общата медицина, заедно с други 10 медици от различни държави. Това се случи по време на виртуалния 25-и конгрес на организацията.

 

- Д-р Цигаровски, каква е ситуацията с COVID-19 пациентите?

- Доста от нашите пациенти ни търсят за консултации заради коронавирус. За щастие, се обръщат към нас по телефона и избягват контактите с останалите болни с диабет, инфаркт, инсулт или със здравите, повечето от които са деца, доведени от родителите за имунизации. Редки са случаите, когато идват директно в лечебните заведения от доболничната помощ. 

 

Понякога оплакванията на пациентите са особени и те изобщо не подозират коронавирус. Диагнозата се поставя след направен тест и нерядко и след високоспециализирани образни изследвания.

 

- Кой трябва да провежда лечението на заразените с вируса?

- Личният лекар трябва да води лечението в извънболничната помощ, защото пациентите му имат доверие, но не по първоначалния предложен начин.

Ако трябва се правят присъствени контролни прегледи на пациенти в карантина, това означава, че в единствения кабинет на ОПЛ трябва да идват болните от коронавирус заедно със здравите деца за имунизации, както и пациентите с инфаркти, инсулти, диабет за лекарства. А лекарят да ги приглежда с една и съща слушалка, да мери кръвно налягане с един и същи апарат в един и същи ден и в един и същи коридор.

 

Това не е сериозно и не трябва да се случва. В болниците са обособени ковид отделения и лекарите, които работят там, не влизат в другите звена. Защо в извънболничната помощ противоепидемичните мерки да са различни? Нима вирусът е друг или се предава по различен начин?

 

Когато пациент с коронавирус има нужда от помощ, ОПЛ преценява действията си и знае какъв е начинът това да се случи. 

 

Всички да минават на редовни прегледи 2 пъти за седмица не беше добра идея и се радваме, че отпадна.

 

- Необходимо ли е по-активното включване на ОПЛ в лечението на COVID-19 пациенти?

-Семейните лекари не са спирали да лекуват ковид пациенти. Правят го непрекъснато: присъствено при поставяне на диагнозата, макар да е желателно това да не се случва. Освен това провеждат консултации пред деня и през нощта от разстояние – по телефон, имейл, вайбър, месинджър. Това не е лека задача, макар че много хора, в това число и облечени с власт, гледат пренебрежително на този подход. Но искам да подчертая, че той е приложим единствено и само  от семейния лекар, защото познава отлично пациентите си и работи с тези хора повече от 20 години. Затова съм категоричен, че този тип консултация е смислена и полезна, въпреки коментарите.

 

Има възможност и за друг сценарий: Личните лекари биха могли в продължение на месец да преглеждат само заразените с ковид. Но какво ще се случи с останалите пациенти, тях кой ще ги лекува?

 

А и какъв е смисълът от присъствените консултации, след като прегледът със слушалка не дава необходимата информация на лекаря. Ковид е коварно заболяване и ние се водим от показанията на лабораторията, от нивото на кислород в кръвта, от рентгеновата снимка, а често за точна диагноза се прави и скенер.

 

Вчера/б.а – на 27 септември 2021/ имах 11 нови случая с COVID-19, официално потвърдени с ПСР тест, днес се очертават още толкова. Това означава ли, че в петък трябва да прегледам 30-40 човека с COVID-19 в различна фаза на болестта само от моята практика и те да обикалят из населеното място, общите входове, асансьори и т.н. само защото това казва амбулаторната процедура? Не е ли редно лекарят да преценява по медицински показания?

 

А какво би станало, ако всички семейни лекари, вместо да лекуват пациентите си, както в момента, насочат всички тези хора към т. нар. ковид кабинети? В Пловдив работят над 220 семейни лекари, пресметнете сами: 220х11 души с COVID-19 да не са, нека са наполовина. За един ден колко стават!

 

Питате ме необходимо ли е по-активно включване на ОПЛ в лечението и диагностиката на пациентите с COVID-19? От това повече – здраве му кажи. Всеки семеен лекар с нормална или по-голяма практика се грижи за 39-60 активни случаи в различни фази на заболяването и с различна тежест. Пак сами смятайте! На бройка го докарваме, колкото в едно COVID-19 отделение. Просто е крайно време да се признае и оцени трудът ни. Направените до момента опити са редки и неуспешни!

 

-Какви са нагласите на колегите за поемане на допълнителни ангажименти?

-Нагласите са различни. Колегите от селата и от малките градове имат желание изцяло да поемат тази дейност. Така или иначе болните там нямат алтернатива и отиват най-напред при тях. Освен това те все пак имат повече помещения - могат да си позволят „изолатор“ и да  разделят потоците от пациенти.

 

В големите градове повечето колеги работят в ДКЦ-та или в бившите поликлиники, в един коридор има по няколко ОПЛ и разделение на потоците от болни не може да се случи. По-удачната форма е с телефонни консултации, благодарение на които успешно се справяме с 93% от болните от коронавирус, след като през първите 3 вълни едва при 7% от пациентите се наложи болнично лечение.

 

- Необходимо ли при болните от коронавирус да се правят домашни посещения?

- Не, и за мен това е тотален нонсенс. По този повод имаме решение на УС на РЛК в Пловдив.

 

 Ето как би изглеждало: ОПЛ отива с личния си автомобил до адреса на пациента и на пейката пред входа облича предпазния си костюм. След като приключи с прегледа обаче, къде ще го съблече безопасно, че да не зарази себе си или някой друг.

Освен това в същия автомобил събота или неделя ще се качи семейството му, което ще се зарази, защото колата не е пригодена да бъде дезинфекцирана регулярно.

 

- Как се снабдявате с предпазните средства? Има ли недостиг?

- Не, има достатъчно. ОПЛ си ги купуват на пазарни цени, никой не ни ги предоставя безвъзмездно. При домашно посещение за всеки болен е задължително ползването на отделен костюм. Тогава сметката на лекаря съвсем не излиза.  Съгласно последният консенсус трябва да се ползва и еднократна слушалка/ стетоскоп/. Такива нямаме.

 

- С какви други проблеми се сблъскват ОПЛ?

- Трябва да се напомня по-често на хората, в т.ч. и от медиите, че в лечебните заведения има зелени коридори за имунизации на деца и на пациенти против ковид. Точно в тези моменти не е редно да влизат хора с температура, кашлица или някакви други симптоми на заболяване в поликлиниката.

 

В цяла Европа ходенето при лекар става след предварително записан час. Моля никой да не тръгва към кабинета на лекаря, без да се обади предварително!

 

А ако все пак дойде и види, че е време за детска консултация или за имунизации, да не влиза, за да не излага на риск здравите хора. Много моля всички колеги лекари и всички рицари на перото и пазители на словото – журналистите, използвайте масмедиите при всяка възможност да напомняте това на нашите съграждани. Така ще намалите, макар и с малко, темповете на заразяване и ще спасите нечий живот. А ние, като общество, ще се придвижим малко към Европа.

 

От медицинска гледна точка проблем за ОПЛ е и липсата на възможност да уточняват състоянието на пациентите си с ковид със скенер. Нямаме също и част от лабораторните изследвания за диагностика на това заболяване като опция. Проблем представлява и проследяването на пациенти с постковид синдром. За тяхното уточняване също е необходим ресурс за изследвания.

 

Надявам се това да се случи скоро, да е по НЗОК и да е извън лимита, за да не бъде санкциониран за неправомерно получени суми, за което му се връчва и протокол от здравната каса. Това е ужасно! А всъщност вашият лекар ви е назначил рентгенова снимка защото сте прекарали COVID-19 или сте си счупили ръката. Вие сте отишли, направили сте я, рентгеновото звено си е взело парите. Въпреки че е правилно назначено изследването, а ОПЛ не е взел тези пари, трябва той да ги възстанови на НЗОК. Такова нещо да се прави по време на пандемия е престъпление, но се надявам да не се случи.

 

Няма само коронавирус, за съжаление, има много други болести, застрашаващи хората, а от много от тях също се умира. Затова призовавам пациентите, дори да имат някакви леки и безобидни оплаквания, да търсят консултация с лекар.

 

- Има ли някакви нови споразумения на БЛС, които все още не са разгласени?

- Доколкото ми е известно няма други, неизвестни за обществото. Надяваме се да получим разбиране и на още помощ – имам предвид като правила и ред, за да се справим по-лесно с настъпващата вълна.

 

- Близо ли сме до пика на четвъртата вълна?

- Не мога да кажа, това е въпрос, на който биха могли да отговорят епидемиолозите. Случаите се задържат наполовина спрямо предишния път. Дали това, че не сме на 4-5 хиляди случая на денонощие не се дължи на това, че 1,2 млн. вече са ваксинирани, а 460-470 хиляди са преболедували, те биха могли да коментират. Надявам се това да е спирачка за вируса.

 

Второто обяснение вълната да не е чак толкова висока може да е свързано с по-мекото време – прозорците са отворени, хората са на открито по заведенията.

 

Притесненията ми са свързани с това какво ще се случи след първите 5 дъждовни дни. Надявам се отговорът да е резултат от имунитета, който имаме след преболедуване или имунизации и той да ни осигурява някаква защита. Иначе може да ни очаква тежка вълна чак до пролетта.

 

- Имате ли във вашата практика ваксинирани пациенти, които боледуват?

- Да, но към този момент боледуват леко и с минимални симптоми. Призовавам гражданите да се доверят на науката, защото цялото усилие на медицината е насочено към справяне с вируса, макар не всички ваксинирани да са защитени от ковид, то броят на боледуващите е минимален.

 

- Бихте ли сподели някой от интересните случаи от Вашата практика?

- Имах пациент, който дойде с болки в гърба. И той, и аз, се бяхме насочили като хипотеза за проблеми с гръбначния стълб. „Шипове ли са, докторе?“

Отричаше кашлица, отричаше да е имал повишена температура. След прегледа установих двустранни промени в основата на белите дробове, рентгеновата снимка доказа двустранна базална пневмония, откъдето идваше и болката. Тестът му за COVID-19 излезе положителен. Коронавирусът понякога много подвежда, особено в началото. И мои колеги са имали такива случаи. Те идват директно в кабинетите ни. Затова всички трябва да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

 

Коментари