Публикация

Проф. Дудов: България изостава в профилактиката на рака

Проф. Дудов: България изостава в профилактиката на рака

Проф. Асен Дудов е председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД). България изостава с мерките за профилактика и скрининг на редица социалнозначими онкологични заболявания. Разговаряме с проф. Дудов по темата, какво е необходимо да предприеме страната ни по изпълнението на Европейския план за рака, приет по-рано тази година.

 

Проф. Дудов, България все още не е предприела стъпки за изпълнение на Европейския план за рака, който бе приет през тази година. Необходим ли е наш национален план?

 

Не, не е необходим. Европейският план за рака бе разписан по-рано тази година, той е унифициран за всички страни членки. Предвижда 4 стъпки, които Европейската комисия е определила за всяка една страна, без да е необходимо да се създават работни групи на местно ниво.

 

В Европейския план има предвидени стъпки, които са финансово обезпечени за внедряването на единен унифициран противораков план във всяка страна членка. Българското онкологично научно дружество (БОНД) влезе в ролята на гарант пред Европейската комисия, че този план бъде реализиран от една институция и това е БОНД. Дружеството ще поиска от ЕК съвет, кои са най-уместните мерки в тези 4 стъпки и този път те ще се изпълняват стриктно. Ставаме гарант и поемаме отговорността в наши ръце. 

 

Има ли вече някакво становище, насоки от страна на дружеството?

 

Има конкретни стъпки, които БОНД е описало. Те ще бъдат публикувани в списанието на дружеството, което ще бъде разпространено сред всички онколози в страната и всички лечебни заведения.

 

За прилагането на Европейския план във всяка страна има финансово обезпечаване и точно затова не бива да допускаме повече грешките от миналото. Скринингът трябва да се прави само от клиницисти онколози, без намесата на други медицински специалности и институции.

 

Планът предвижда за такива страни като България, които са по-изостанали в областта на скрининга, да има допълнително финансиране, понеже е налице неравностоен старт. Например в Норвегия скрининговите програми са задължителни от десетилетия. Ако една жена умира от рак, виновен е не само ракът, но и самата здравна система.

 

Предстоят контакти с Европейския комисар по здравеопазването Стела Кириакидис, за да видим какво трябва да се предприеме, с какво могат да ни подпомогнат, включително и логистично.

 

Ще има ли европейски мерки, които да се приложат по отношение на лечението?

 

Организацията в болниците трябва да бъде адекватна на европейските стандарти, да има равен достъп за всички пациенти. Сега има най-различни комисии към регионалните каси, някои лекарства се предписват в болниците, а други като хормоналната терапия се одобряват навън. За всички тези неща си има определени механизми - както е навсякъде в Европа, така трябва да стане и в България.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари