Публикация

Само пълното спиране на цигарите намалява риска от сърдечно-съдов инцидент

Само пълното спиране на цигарите намалява риска от сърдечно-съдов инцидент

Спирането на пушенето удължава живота на човека и трябва да направим всичко възможно пушачите да спрат цигарите заради вредния ефект на дима върху всички органи и системи. Това каза проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София. Това стана по време на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „От науката до леглото на болния“, организирана от Арбилис. Известни специалисти от Европа и Русия по кардиология, пулмология и токсикология се включиха във форума, за да направят преглед на последните тенденции и научни данни в областта на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна.

 

Проф. Георгиев заяви, че около 60% от пушачите искат да спрат употребата на цигари след сърдечно-съдов инцидент, но за съжаление не го постигат. По думите му хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето.

 

„Не е така – рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите. Спирането на пушенето е най-добрият и ефективен подход за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания“, обясни той.

 

Тютюнопушенето е причината за това 36% от населението да е изложено на риск от инфаркт на миокарда. Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, ако те пушат по кутия на ден всравнение с тези, които не пушат. Данните от проучването INTERHEART за връзката между тютонопушенето и сърдечно-съдовите заболявания бяха представени от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното сдружение за изследване на атеросклерозата в Руската федерация. Оказва се, че

 

не кръвното налягане, а цигарите са най-големият враг на сърцето и кръвоносните съдове.

 

Проблемът е, че само 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ. Това каза унгарският кардиолог д-р Емил Толди – Шедел, който е председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария и генерален директор на болница „Св. Ференц“ в Будапеща. По думите му този процент остава нисък, само 8%, когато пушачите прибягват до терапевтични и други средства за отказ от пушене. Ето защо трябва да се предприемат мерки, добави той.

 

Европейското общество по кардиология за превенция на сърдечносъдовите заболявания дава няколко подхода за в клиничната практика за справяне с проблема: спиране, превенция и намаляване на вредата. Превенцията се нарежда на първо място. Другият подход е спирането на пушене, но при някои хора, дори в риск, това не е възможно, отчитат кардиолозите.

 

„Над 48% от пациентите с коронарна болест продължават да пушат, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт продължават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок процент. Затова трябва да помислим и за прилагане на подхода за намаляване на вредата от тютюна, защото не можем да изоставим тези пациенти“, посочва унгарският кардиолог.

Проф. Момеков за тютюнопушенето

„Повечето пушачи твърдят, че искат да спрат да пушат и разбират риска и вредата от пушенето. Те обаче не могат или не искат да спрат да пушат заради никотина, който води до пристрастяване. Пушенето на цигари е най-вредният начин за доставяне на никотин. Цигарата е една ходеща колба, един малък химически реактор – формират се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 вредни и потенциално вредни вещества, много от тях канцерогенни. Този тип вещества се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има нужда от никотин и по никаква причина няма нужда от всички тези вещества, които се образуват в цигарения дим при горенето на тютюна“, каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

 

Създаването на бездимни алтернативни и по-малко вредни начини за доставяне на никотин дава възможност да се набавя никотин, но с намален здравен риск. Това е доказано от редица независими проучвания на международни изследователски институти и агенции, посочи още проф. Момеков. Сред тях е Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England), която в четири последователни свои годишни доклади посочва аргументи в подкрепа на намаления риск от електронните цигари и бездимните алтернативи като устройствата за нагряване на тютюн в сравнение с продължителното пушене.

Коментари