Публикация

Лаборатория „ЛИНА” отбелязва Световния месец за борба с рака на гърдата

Лаборатория „ЛИНА” отбелязва Световния месец за борба с рака на гърдата

Месец октомври е посветен на борбата с рака на гърдата. По време на него в целия свят се  провеждат различни инициативи, които имат една обща цел -  да спасят живота на хиляди майки, дъщери и съпруги, като насърчат превенцията и ранното откриване на заболяването.

 

От Медицинска лаборатория „ЛИНА” също се присъединяват към Световния месец за борба с рака на гърдата чрез профилактичната си кампания с туморни маркери. В  тях специално е включен СА 15-3, който се използва за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера. До края на месеца изследването, което се извършва в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен,  е на намалена цена от 17 лв. на 10 лв. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Според Световната здравна организация ракът на гърдата е най - разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. В България данните на Министерството на здравеопазването сочат, че броят на засегнатите жени също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая. Сред най-честите рискови фактори са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърдата, фамилна анамнеза, генетично предразположение и др. Въпреки това придържането към здравословен начин на живот може значително да намали риска.

 

Какво означават стойностите на СА 15-3 при пациентки, които са се подложили на лечение?

 

„По-високите му  стойностите могат да означават напредване  на заболяването или рецидив. А намаляване им е признак, че туморът се повлиява добре от терапията. Разбира се тези резултати  се интерпретират винаги заедно с данните,  получени и от други изследвания, като мамография и ехография на млечната жлеза”, обяснява специалистът по клинична лаборатория д-р Марта Райкова.

 

В профилактичната кампания с туморни маркери са включени още CEA, total PSA, CA 125, CA 19-9 и AFP. Повече информация за тях можете да открете тук.

 

Коментари