Публикация

Проф. Славов: При съмнения за рак на простатата – задължително ректално туширане

Проф. Славов: При съмнения за рак на простатата –  задължително ректално туширане

Проф. Чавдар Славов е началник на Клиниката по урология със специфична дейност по андрология към УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ и ръководител на Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза. 


Проф. Славов, какви са причините за появата на рак на простатната жлеза?  


Причините за рака на простатната жлеза са многопластови, но последните проучвания показват, че в генома на рака на простатната жлеза има локуси, които предразполагат към развие на това заболяване. Аз съм главен изследовател от българска страна на един пансветовен проект от 2009 г., който се нарича „Practical” и в него участват много Национални ракови институти и центрове. Откри се наличието на над 100 локуса в генома, които предразполагат към рак на простатната жлеза. Т.е. причините за развитие на това заболяване са генетични. Локусът вероятно се контролира от суперлокус и при прекъсване на тези връзка от определени фактори може да се отключи механизмът на раковия растеж. Те са най-често битови и са свързани със заобикалящата ни среда. Такива са също прекалената консумация на алкохол и тлъсто месо, липсата на редовен полов живот, оксидативен стрес, вирусно заболяване, наднормено тегло и ред други причини.    


На каква възраст се развива? 


Най-често това е в отрязъка между 50 и 65 годишна възраст, като в последните години зачестява. За България статистиката показва наличието на 3000 нови случая за година, което е много сериозно число. В световен мащаб това е второто онкологично заболяване при мъжа след рака на белия дроб. В последните десетилетия ракът на простата даже придоби пандемичен характер, като в развитите държави процентите са най-големи.  


Как се извършва диагностиката на рака на простата? 


В повечето случаи заболяването протича безсимптомно. Затова науката изнамери т.нар. простатно специфичен антиген, който има над 75% специфичност. Той се прави като опортюнистичен скрининг при определена възрастова група. Аз, като национален консултант през 2010 г., заедно с националния консултант на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров и с помощта на тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, регламентирахме всички мъже в България над 50 години да имат право веднъж на две години да изследват простатно специфичен антиген и да ходят на преглед при уролог. Прегледът при специалист е много важен, защото при 15 и повече процента, ракът може да се развие при нормални показатели на теста.  


Този туморен маркер направи буквално революция в диагностиката, но трябва да се интерпретира много внимателно от уролог. Много често завишените стойности са фалшиво-позитивни за рак на простатната жлеза. Такива стойности може да има при възпалителен процес на простата или при т.нар. интравезикален растеж на жлезата.  
Ректалното туширане е задължително и се препоръчва във всички световни гайдлайни. След това може да се направи компютърно томографско изследване или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). ЯМР е предпочитаното образно изследване.  


Най-сигурното доказателство за рак на простатната жлеза е тъканната биопсия. Тя може да се извърши трансректално и трансперинеално. Може да се направи под ехографски или дигитален контрол. Възможна е и т.нар. фюжън биопсия, която е наслагването на образните на ултразвука с ядрено магнитен резонанс. Може да се извърши и модифицирана биопсия със специална перинеална решетка, през която много точно да се насочи пункционната игла. Правим я в нашата клиника, тъй като при нас функционира Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза.  


На каква възраст трябва да започнат и колко често е необходимо да се правят прегледи, ако има фамилна обремененост?  


Там трябва да започнат доста рано - около 40-45 годишна възраст.  


Какво е лечението? 


В нашата клиника лекуваме както доброкачествената хиперплазия, така и рака на простатната жлеза. При него въвеждаме иновативен за България подход – т.нар. нискодозова перманентна брахитерапия. 


Какво представлява тя? 


Вкарваме в самата жлеза двумилиметрови изотопни семена, които са между 35 и 40 на брой. Те облъчват простата за 6 седмици и дават успеваемост за излекуване в 96% от случаите на ранен карцином.  


Нашият център разполага с най-модерния лазер, който е хибидрен – тулиум и холмиум. С тулиум лазера правим една програма за малки фокуси. Там където има туморни клетки, те могат бъдат директно фокално изгаряни под контрола на ехограф и рентгенова установка с помощта на решетка.  


Друг вид лечение е радикалната простатектомия. Тя е златен стандарт. Може да бъде лапароскопска, роботизирана лапароскопска и отворена. Няма особено предимство на нито един от методите по отношение на онкологичните резултати. По-лека за пациента е лапароскопската операция и престоят в болницата може да се съкрати с ден-два. При отворената операция има по-добри патолого-анатомични резултати. Там хирургичните граници са по-чисти. Да, новите технологии са бъдещето и са за предпочитане, но и отворената радикална простатектомия с лимфаденектомия е метод на избор при лечение на рака на простатната жлеза. 


Използва се и хормонално лечение, лъчетерапия при по-тежките форми на заболяването.  

Коментари